Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 78159 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Doelwegel 1 (Diksmuide)
Woning van twee bouwlagen uit de jaren 1920, met links aansluitend atelier van ambachtsman met poorttravee. Verankerde rode baksteenbouw van drie traveeën en één opkamertravee.


ID: 77999 | Bouwkundig element

Veevoederfabriek De Polders

Grote Dijk 6, 6A (Diksmuide)
Vóór de Eerste Wereldoorlog stond op deze plaats de Brouwerij Van Hille. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de vernietigde brouwerij heropgebouwd met financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten. In 1929 is de brouwerij bedrijfsklaar. In 1965 wordt dan een torenvolume gebouwd: geelbakstenen volume van vijf bouwlagen + hoger opgetrokken gedeelte rechts, wellicht voor transportsysteem of ter hoogte van silo. Aan de straat, eenvoudig halfvrijstaand woonhuis met geglazuurde terracottapaneel.


ID: 78255 | Bouwkundig element

Smidse

Kaaskerkestraat (Diksmuide)
Aan de straat gelegen smidse uit de jaren 1920, ontworpen door architect Raymond Burgraeve. Opschrift in het gevelveld "MR. JONCKHEERE ~ MEESTER ~ HOEFSMID". Gele baksteenbouw onder mansardedak met sierankers. Centrale korfbogige poort onder bakstenen waterlijst, geflankeerd door twee segmentbogige muuropeningen. In de topgevel laadluik onder ijzeren I-profiel.


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.


ID: 78356 | Bouwkundig element

Molensite Kruiskalsijdemolen

Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen was een stenen stellingmolen, die aangepast werd tot mechanische maalderij. De molenromp, gebouwd omstreeks 1871 op een kleine belt, is bewaard samen met een aanpalend bijgebouw, vermoedelijk daterend uit 1899 en wellicht bedoeld voor de plaatsing van een stoommachine.


ID: 78096 | Bouwkundig element

Fabrieksloodsen van de jaren 1920

Lange Veldstraat (Diksmuide)
Fabrieksloodsen van de jaren 1920. Tot circa 1940 atelier van de trammaatschappij, nu in gebruik als stelplaats van De Lijn. Opeenvolging van éénbeukige volumes onder raekemdaken (mechanische pannen). Verzorgde witgeschilderde baksteenbouw zie pilasters, casementen en aflijning van de gevelvelden. IJzeren gebint met vakwerkliggers.


ID: 78365 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

Lappersfortstraat 30 (Diksmuide)
Vrijstaand dubbelhuis van anderhalve bouwlaag met links geïncorporeerd atelier van twee traveeën. Voormalige smidse, zie smeedijzeren embleem met centraal hoefijzer geflankeerd door leeuwen en de opschriften "L'UNION FAIT LA FORCE" en "E. BERNAERT".


ID: 78106 | Bouwkundig element

Sint-Ignatiusinstituut

Oostendestraat 9 (Diksmuide)
Circa 1910 opgericht door de broeders van liefde op de plaats van een huidenvetterij. Klooster en achtergelegen klassengebouwen heropgebouwd in 1920. Aan de straat, klein toegangspoortje. Vrijstaand klooster: groot volume op L-vormige plattegrond, onder pannen schilddak. Hierbij sluit het L-vormige volume van de klassengebouwen aan. Verzorgde verankerde gele baksteenbouw.


ID: 78315 | Bouwkundig element

Hoeve 't Jagershof met kapelletje

Pervijzestraat 74 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, ten westen van de Beverdijkvaart. Merkwaardig kapelletje aan de erftoegang. Als omwalde site met toegangsdreef reeds aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Eveneens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843; de omwalling is echter reeds gedempt.


ID: 78213 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Constenoble

Roeselarestraat 12, 12B (Diksmuide)
Brouwerswoning en voormalige brouwerij van de familie Constenoble, heropgebouwd in de jaren 1920. De brouwerij speelt een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.