Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 57878 | Bouwkundig element

Borstelfabriek met directeurswoning

Kanunnik Duclosstraat 1, Steenkaai 34A-V (Brugge)
Complex gebouwd in opdracht van Delhaize Frères en cie. Het ontwerp van architect Oscar De Breuck van 1912 voorziet vier gebouwengroepen, een waterreservoir en een fabrieksschoorsteen. Gebouwen in eclectische stijl van rode baksteen en met accenten van wit geglazuurde baksteen. Toepassing van de zogenaamde Brugse ornamentiek. Gaaf bewaard schrijnwerk en I-balken met roosmotieven. Gietijzeren gebinten en steunpilaren.


ID: 77347 | Bouwkundig element

Karel van Manderbrug

Karel van Manderstraat (Brugge)
De witbeschilderde betonnen brug in art-decostijl, heeft twee balustrades, het parement is opengewerkt met blindnissen.


ID: 308465 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Fort de Bavière

Kasteeldreef (Brugge)
Voormalig kasteeldomein. Het eerste kasteel dateerde uit 1609 en werd in de 18de eeuw verbouwd. Het kasteel werd gebruikt als buiten- of hoofdverblijf van verschillende (adellijke) families. Beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gesloopt in 1956. Verschillende constructies, waaronder hekpijlers, een ijskelder en de bakstenen ommuring van de moestuin verwijzen nog naar het vroegere kasteeldomein.


ID: 79683 | Bouwkundig element

Hoeve Stapelvoorde

Kasteelstraat 8 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Huidige gebouwen- configuratie staat grosso modo weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778).


ID: 81978 | Bouwkundig element

Godshuis Rooms Convent

Katelijnestraat 9-19 (Brugge)
Reeds vóór 1330 gesticht als convent, zijnde aalmoezenhuis, vermoedelijk door een lid van familie (de) Ram, en in de loop van het derde kwart van de 15de eeuw heropgericht als godshuis voor zeven of acht arme vrouwen. In 1939, herbouwen van noordvleugel naar ontwerp van architect F. Koentges (Brugge). In 2002-2003, restauratie aan de gang naar ontwerp van architect F. Verbeke (Brugge): herindeling tot vier woongelegenheden.


ID: 77110 | Bouwkundig element

De Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat (Brugge)
Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 hectare toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.


ID: 74978 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koestraat 10 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gedateerd door middel van jaarsteen "1883". Toegankelijk via een lange dreef met omringende weiden, tegenaan de hoeve voorzien van een meidoornhaag en haagbeuk.


ID: 74979 | Bouwkundig element

Hofstede met losse bestanddelen

Koestraat 16 (Brugge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "TER ZALE", zie houten naambord. Toegankelijk via een lange eikendreef. Hofstede bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een verhard erf toegankelijk via hekken gevat tussen twee overhoeks geplaatste bakstenen pilasters. In het verlengde hiervan restant van brug met aan weerszijden lage muurtjes onder ezelsrug.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 74992 | Bouwkundig element

Watertoren

Koning Leopold III-laan 117 (Brugge)
Watertoren van 1972 gebouwd volgens het klassiek zuiltype, naar ontwerp van architect Jozef Lantsoght.