Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1806 resultaten


ID: 70166 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Barnabas met kerkhof

Noordschoteplein 12a (Lo-Reninge)
Georiënteerde parochiekerk, in 1921-1923 naar het vooroorlogse model heropgebouwd. De vooroorlogse gotische kerk dateerde van 1498. Driebeukige gotische hallenkerk met vooruitspringende westtoren, gelegen in omringend kerkhof met bewaarde graven.


ID: 70105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Laatgotische hallenkerk met 13de-eeuws koor, die tot 1797 zowel dienst deed als augustijner abdijkerk van de Sint-Pietersabdij en als parochiekerk. De kerk werd in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, en omstreeks 1919-1924 wederopgebouwd onder leiding van architect J. Coomans, grotendeels naar vooroorlogs model. De plattegrond ontvouwt: hallenkerk met driebeukig schip van vier traveeën; licht uitspringend transept met armen van één travee en rechte sluiting; in oksel van noordelijke transeptarm kleine vierkante traptoren; vieringtoren; zijkoren en hoofdkoor met rechte sluiting; in noordoostelijke hoek sacristie van twee traveeën. Verankerde gele baksteenbouw, met ijzerzandsteen, rode baksteen en kalkzandsteen bij de vroegere fases.


ID: 70212 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag, bomenrij en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen. Op het kerkhof is onder meer een oorlogsgedenkteken en een Brits militair ereperk terug te vinden. Over de vroegste geschiedenis van dit laatgotische bedehuis uit de 16de eeuw is bijzonder weinig geweten tot de brand van 1853. 1854-1858: heropbouw van de kerk naar voorgaand model onder leiding van architect P. Buyck, mits afwijkingen.


ID: 34483 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Daniël

Beervelde-Dorp 60 (Lochristi)
In 1927 werd de vroegere kerk, teruggaand op een 14de-eeuwse kapel, gesloopt met uitzondering van de gotische toren waarachter een nieuwe neogotische kerk werd opgericht in 1928 naar ontwerp van architect Henri Valcke.


ID: 34023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Nicolaas

Dekenijstraat (Lochristi)
In 1156 stond er te Lochristi reeds een kapel die afhing van de Heilig Kerstkerk te Gent, waarschijnlijk op de plaats van de huidige kerk. Heden georiënteerde bakstenen, transeptloze driebeukige plattelandskerk in classicistische stijl. Oudste deel van de kerk: vierkante gotische kruisingstoren van Balegemse en Ledische kalkzandsteen uit de 15de eeuw onder korte leien spits.


ID: 34064 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Hijfte-Center (Lochristi)
Moderne bakstenen kerk met gestileerde gotische elementen, naar ontwerp van architect Adrien Bressers. Inwijding op 25 maart 1952.


ID: 34187 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieter met kerkhof

Zaffelare-Dorp 8 (Lochristi)
De parochiekerk is gelegen aan de noordkant van Zaffelare-Dorp binnen een ommuurd kerkhof met enkele opgaande lindes, dat uitgewerkt is met hekpijlers en ijzeren hekken. Het betreft een basilicale kerk met driebeukig schip van zes traveeën met een iets vooruitspringende vierkante toren en met uitgebouwde sacristie tegen de noordelijke zijbeuk.


ID: 34231 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met complexe bouwhistoriek met ingebouwde westtoren, opklimmend tot de 14de-16de eeuw. Op het kerkhof een collectie aan kindergraven met houten kruisjes, een veld voor oud-strijders en grotendeels naoorlogse modernistische graftekens.


ID: 18071 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Daknam-dorp 16 (Lokeren)
Nog deels romaanse tweebeukige kruiskerk met achtkantige vieringtoren, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje, met een smeedijzeren ingangshek en vierkante pui onder tentdakje.


ID: 18109 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Doorslaardorp 62 (Lokeren)
De huidige kerk is in 1841-42 opgetrokken; de toren en de eerste travee zijn pas in 1868 toegevoegd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. In 1870 bouwde men twee sacristieën aan. Driebeukige transeptloze pseudobasiliek in eenvoudige neoclassicistische stijl. Georiënteerd met een duidelijke noordwaartse afwijking om te passen in het bestaande straattracé.