Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 76284 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 19 (Assenede)
Burgerhuis van twee traveeën en twee hoge bouwlagen, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Kleurrijk parement van rode baksteen met witte speklagen, witte en zwarte geblokte hoekkettingen ter aflijning van het zijrisaliet, tegeltableaus met leeuw- en adelaarmotief onder de kroonlijst en hardstenen hoekblokken en plint.


ID: 76285 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerkstraat 23 (Assenede)
Dorpswoning van vier traveeën onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief nieuw gebouwd in 1870. Bepleisterde en geschilderde voorgevel afgelijnd door vlakke pilasters en een uitgewerkt hoofdgestel met geprofileerde architraaf, fries en houten kroonlijst op klossen.


ID: 76286 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Kerkstraat 25-35 (Assenede)
Rijkswachtkazerne, gebouwd in 1934 door de brouwersfamilie Van Acker. Het bakstenen wooncomplex bestaat uit vijf huisjes met twee bouwlagen en pseudomansardedak, in twee blokken van twee en drie woningen haaks op elkaar gebouwd met in de hoek een oorspronkelijke laagbouw met een bureel met twee cellen, een fietsberging en een gezamenlijke wasplaats. Het voorpleintje is afgesloten door een lage betonnen omheining.


ID: 76345 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kerrestraat 10 (Assenede)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Het schuin ingeplant woonhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 76055 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kiezelstraat 1 (Assenede)
Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak met gecementeerde gevel met schijnvoegen; rest van hoeve met losse bestanddelen.


ID: 76097 | Bouwkundig element

Restaurant Den Hoed

Kloosterstraat 3 (Assenede)
Herberg met rolbaan naar ontwerp van architect A. De Pape. Witgeschilderd bakstenen hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 76099 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Kloosterstraat 5 (Assenede)
Brouwerswoning van de brouwerij Van Hoorebeke die opgericht werd door Julien Van Hoorebeke in 1898 naar ontwerp van architect Charles Cambien-Spruyt op de plaats van de vroegere brouwerij Bovijn. Enkel de in 1903 gebouwde Imposante vrijstaande eclectische constructie met kasteelallures bleef in het immense, deels ommuurde en van fraaie hekken voorziene terrein bewaard.


ID: 76098 | Bouwkundig element

Schuttershof

Kloosterstraat 7 (Assenede)
Voormalig Schuttershof van de Sint-Sebastiaansgilde, een schuttersvereniging waarvan het oudste gekende reglement dateert van 1482. Het gildehuis werd gebouwd door de vereniging, vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 17de eeuw. Bakstenen gebouw op gepikte plint met verspringende volumes van heden twee en acht traveeën en één en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken afgewerkt met zijtrapgevels, in kern vermoedelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 76056 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Knokstraat 6 (Assenede)
Aan een zijweg gelegen hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met witgeschilderde verankerde gevels op gecementeerde plint. Schuur en varkensstallen, met ertussen mestvaalt.


ID: 76347 | Bouwkundig element

Kerkhof bij parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.