Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 76348 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.


ID: 76435 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koning Albertstraat 10 (Assenede)
Dorpshuis, voorheen met voortuintje, van drie traveeën onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1848. Dubbelhuisje met gecementeerde, geschilderde voorgevel op grijsgeschilderde plint, doorlopend omheen de deur. Rechthoekige vensters met begin 20ste-eeuws houtwerk en rolluiken; nieuwe deur.


ID: 76434 | Bouwkundig element

Huize Adelaïde

Koning Albertstraat 5 (Assenede)
Dorpshuisje, ingeplant haaks op de straat met voorgevel uitziend op het dorpsplein. Behouden voortuin afgelijnd door een ligusterhaag. Woning met oudere kern, gebouwd op grond van het oorspronkelijk kerkhof.


ID: 76354 | Bouwkundig element

Pastorie Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat 7 (Assenede)
De pastorie met voorheen omgrachte site is gelegen ten westen van de oude kerk en de kerkhofsite en vormen samen de historische dorpskom van Oosteeklo. Een ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers verbindt de beide sites. De omgrachting werd grotendeels gedempt in 1960. Het ruime dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak heeft een sobere gecementeerde voorgevel.


ID: 76058 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kraaigemstraat 43 (Assenede)
Achterin gelegen, nog deels omgrachte hoeve met losse bestanddelen, minstens uit de 18de eeuw daterend en bereikbaar via een lange dreef met fruitbomen. Ten oosten binnen de circulaire omgrachting gelegen boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, bakstenen bedrijfsgebouw met schuur en stallen onder zadeldak, gedateerd 1898, met sporen in metselwerk van oudere schuur.


ID: 76121 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kriekerijstraat 10 (Assenede)
Op de oude rooilijn ingeplant arbeidershuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Gecementeerde geschilderde voorgevel met licht getoogde muuropeningen. Smal omlijst venster met bewaarde persienne in zichtbare linker zijgevel. Stoeppaaltje op de hoek.


ID: 76122 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kriekerijstraat 11 (Assenede)
Arbeidershuisje ingeplant op de verspringende rooilijn met twee verspringende volumes van één en drie traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw.


ID: 76120 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Kriekerijstraat 2-7 (Assenede)
Rij arbeidershuisjes met één bouwlaag, twee of drie traveeën en verspringende zadeldaken, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Verankerde bakstenen of gewitte gevels geritmeerd door rechthoekige of getoogde muuropeningen, nummer 5 met bewaarde persiennes.


ID: 76057 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Landsdijk (Assenede)
Na de oprichting in 1904 van een nieuwe parochie kreeg architect Henri Valcke uit Ledeberg in 1905 de opdracht een kerkgebouw te ontwerpen. Het neogotische kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht.


ID: 76287 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Landsdijk 47 (Assenede)
Boerenarbeidershuisje met voortuin, van drie traveeën met links aansluitende staltraveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot midden 19de eeuw. Verankerde grijsgeschilderde gevel met rechthoekige deur en vensters met luiken.