Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 3900 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1788

Onze-Lieve-Vrouwestraat 57 (Mechelen)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen, gecementeerde voorgevel onder driehoekig fronton met oculus.


ID: 59233 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Sint-Katelijnestraat 21 (Mechelen)
Dubbelhuis met lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl, zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 74590 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Steenweg 28-30 (Mechelen)
Breedhuis, heden opgesplitst in een tweegezinswoning, vier bouwlagen en dito traveeën onder steil licht gebogen afdekkend zadeldak.


ID: 74601 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1769 met poort

Tichelrij 1, 1A (Mechelen)
Fraai Lodewijk XV-dubbelhuis met drie bouwlagen en dito traveeën onder mansardedak, in 1769 gebouwd.


ID: 74649 | Bouwkundig element

Hof Bauwens van der Boyen

Veemarkt 35 (Mechelen)
Tweegezinswoning sedert het midden van de 19de eeuw. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 40161 | Bouwkundig element

Gemeentehuis met school

Brusselsesteenweg 64 (Meise)
Het classicistische gemeentehuis met bijhorende school werd kadastraal geregistreerd in 1866 als 'reconstruction totale' in eigendom van 'Meysse de gemeente' waarbij het bestaande gemeentehuis muteerde naar 'gemeente school en huys'. Het oude gemeentehuis dat op dat ogenblik werd vervangen, dateerde volgens de literatuur van omstreeks 1835.


ID: 306615 | Bouwkundig element

Vriendschapstempel

Nieuwelaan (Meise)
De zogenaamde Vriendschapstempel in classicistische stijl ligt in het meest noordelijke deel van het domein en werd vermoedelijk opgericht in hjet eerste kwart van de 19de eeuw, toen deze omgeving werd ingericht als Engelse tuin, mogelijk naar ontwerp van François Verly (1760-1822).


ID: 76320 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Kwintenparochie

Steenhuffelstraat 1 (Meise)
In oorsprong classicistische pastorie van 1807, gelegen ten noordwesten van de kerk. Aan de straat bakstenen afsluitingsmuur, geritmeerd door lisenen en afgedekt door een ezelsrug.


ID: 36230 | Bouwkundig element

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 55993 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Rijselstraat 10 (Menen)
Vroeg 18de-eeuwse classicistische lijstgevel. Vermoedelijk oorspronkelijk bredere gevel confer de gehalveerde pilasters links en rechts. Stilistisch sluit de gevel aan bij de Rijselse architectuur. Deels gepolychromeerd en decoratief uitgewerkt parement confer hoofdgestel van witte natuursteen met geprofileerde kroonlijst en fries met loofwerk.