Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3055 resultaten


ID: 19618 | Bouwkundig element

Donkere Poort, Sastehuis en Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe

Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Poortgebouw uit 15de-16de eeuw. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.


ID: 20041 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Bagattenstraat 165 (Gent)
Neoclassicistisch herenhuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 20046 | Bouwkundig element

Herenhuis

Bagattenstraat 174 (Gent)
Brede lijstgevel van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1874.


ID: 20038 | Bouwkundig element

Herenhuis in Louis-Philippestijl

Bagattenstraat 77, 77A-E (Gent)
Rijk versierd herenhuis in Louis-Philippestijl, daterend van 1874. Lijstgevel met enkelhuisopstand en gemarkeerd rechterzijrisaliet met rondboogpoort.


ID: 127446 | Bouwkundig element

Patershol

Ballenstraat, Corduwaniersstraat, Drongenhof, Geldmunt, Haringsteeg, Hertogstraat, Kaatsspelplein, Kalversteeg, Karmelietenstraat, Kleine Vismarkt, Kraanlei, Lange Steenstraat, Oudburg, Plotersgracht, Rodekoningstraat, Sint-Veerleplein, Sluizeken, Sluizekenkaai, Sluizekenstraat, Trommelstraat, Vrouwebroersstraat, Zeugsteeg, Zuivelbrugstraat, Zwaanstraat (Gent)
Het Patershol is een klein maar dichtbebouwd stadsgebied in de schaduw van het Gravensteen. De wijk wordt gekenmerkt door enkele grote, religieuze ensembles, luxueuze herenhuizen en voornamelijk veel middeleeuwse stadswoningen.


ID: 24463 | Bouwkundig element

Huis Toussyns

Baudelostraat 36 (Gent)
L-vormig herenhuis met hardstenen gevels; in 1781 in de Korte Ridderstraat gebouwd en bij het verdwijnen van deze straat overgebracht naar de Baudelostraat in 1907. Lijstgevels van twee traveeën, twee bouwlagen en een mansardedak met vier dakkapellen. Rijker uitgewerkte straatgevel met benadrukte bovenverdieping gemarkeerd door vlakke pilasters met Ionische kapitelen. Aanleunende portiek met rondboogvormige inrijpoort. De bijbouw, haaks op de eerste vleugel, heeft één travee van vier bouwlagen met een plat dak.


ID: 20921 | Bouwkundig element

Herenhuis met opslagplaats Van Hove-Van Heurck

Begijnengracht 19, 19A-D, Peperstraat 29-45 (Gent)
Dubbelhuis van zeven traveeën en heden drie bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw en verbouwde lijstgevel van 1827. Heden gecementeerde voorgevel op arduinen plint. In de achterbouw bevindt zich het monumentale pakhuis van Van Hove-Van Heurck uit 1912. Brede geelbakstenen gevel verfraaid met donkere banden met gecementeerde plint en versierde fries met guirlandes onder de kroonlijst.


ID: 20064 | Bouwkundig element

Stadswoningen met houten winkelpui

Begijnengracht 44-46 (Gent)
Vermoedelijk zes resterende traveeën van een oorspronkelijk negen traveeën breed herenhuis met twee bouwlagen en zadeldak mogelijk volgens bouwaanvraag van 1777. Heden twee huizen met afzonderlijke winkelpuien.


ID: 20067 | Bouwkundig element

Stadswoning

Begijnengracht 48 (Gent)
Vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw verbouwd gedeelte van een 18de-eeuws herenhuis. Twee bouwlagen van twee traveeën onder mansardedak met dakkapellen. Winkelpui op de begane grond.


ID: 20117 | Bouwkundig element

Herenhuis

Begijnhoflaan 420 (Gent)
Onderkelderd herenhuis met bepleisterde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, volgens archiefstukken van 1863. Bepleisterde lijstgevel met enkelhuisopstand.