Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1812 resultaten


ID: 134198 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Persoons met tuin

Grote Steenweg 44, 44A-C (Landen)
Naast een gesloten hoeve uit 1829, waarvan een vleugel tot herenwoning werd verbouwd, werd rond 1907 een landschappelijk herenboerenpark aangelegd.


ID: 134203 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Aldegondisparochie met tuin

Kruisboomstraat 2 (Landen)
Pastorie gebouwd aan het einde van de 18de eeuw omgeven door tuin van 15,5 are met bouw van Lourdesgrot in de jaren 1920; beplanting eveneens van na 1920.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 134202 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Middelwindenstraat 8 (Landen)
In 1904-1905 voor apotheker Albert Vranken gebouwde villa in een eclectische stijl. De woning wordt omgeven door een informele tuin van 28 are, met een sierbeplanting, even oud als de villa.


ID: 134199 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Rufferdingemolen, brouwerij en molenaarswoning met tuin

Molenbergstraat 2-4 (Landen)
Molenaarswoning gebouwd omstreeks 1875 in opdracht van molenaar-brouwer Charles Vandeweyer als vrijstaande villa in eclectische stijl naast de watermolen van Rufferdinge, waarvan het bestaan teruggaat tot 1200; watermolen en brouwerij herbouwd en uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw; gelegen in een bescheiden tuin met relicten van oude beplanting.


ID: 134207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Pierco met park

Piercostraat 14-15 (Landen)
Omstreeks 1837 door burgemeester en huisdokter Pierre-Joseph Giroul gebouwd landhuis, historiserend verbouwd in de jaren 1920 door provincieraadslid en burgemeester Jean Pierco onder leiding van de Brusselse architect Closset. Het ereplein voor het landhuis wordt geflankeerd door een schuur en koetshuis, en aan de straatzijde afgebakend door een lage muur. Het gebouw bevindt zich in een restant van een landschappelijk park.


ID: 134200 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hooleyck

Rumsdorpstraat 60 (Landen)
In 1884-1888 door vrederechter Fernand Isidore Kempeneers gebouwd eclectisch landhuis met wintertuin en bijgebouw met koetshuis, paardenstallen en personeelsvertrekken. Aansluitend bij het koetshuis ligt een ommuurde moestuin met serres, toegankelijk via een achthoekig paviljoen met gelijkaardige stijlkenmerken als het landhuis. Ten noordwesten van het kasteel bevindt zich de ijskelder. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijk park van circa 2,5 hectare met enkele zeldzame oude bomen en recente aanplanting van zeldzame soorten.


ID: 134204 | Landschappelijk element

Tuin van de Pitsaermolen

Spikkaertstraat 44 (Landen)
Molenaarswoning en molencomplex omgebouwd tot herenhuis tussen 1880 en 1916 omgeven door tuin met overblijfsels van een oude sierbeplanting (bruine beuken, reuzenlevensboom).


ID: 44123 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Andriesparochie met tuin

Sint Janstraat 2 (Langemark-Poelkapelle)
Pastorie met diepe, omhaagde tuin, ten oosten van de kerk. Burgerhuis in regionale neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect M. Hocepied van 1922 ter vervanging van traditioneel, 19de-eeuws pastorietype. Breedhuis bestaande uit een linker gedeelte van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts wolfseind, en een rechter gedeelte van één travee en één bouwlaag eveneens onder zadeldak.


ID: 47788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 9 (Lebbeke)
Haar huidig uitzicht verkreeg de pastorie uiteindelijk pas in 1864-1865 volgens plannen van 1863 van bouwmeester Alexander Carael. Het bestaande ondiepe langwerpige huis werd daarbij deels vervangen door een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping. Deels ommuurde pastorietuin met toegang via een fraai ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.