Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 83685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Steenkerkestraat (Veurne)
Landelijk kerkje gelegen ten noorden van de Steengracht, midden een omhaagd kerkhof, omgeven met linden; bakstenen toegangspad geflankeerd door Heilig Hartbeeld. De kerk bewaart een deels romaanse toren 12de eeuw. Het zuidkoor is te dateren circa 1250-1325 en is een waardevolle getuige van de bloei van baksteenarchitectuur in de streek van Veurne tijdens de 13de eeuw. In en rond de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich verschillende relicten die verband houden met de wereldoorlogen.


ID: 201060 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Steenkerke

Steenkerkestraat (Veurne)
Belgische militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt afgebakend door een kronkelende beek, een muur met rondboogomlijstingen en lage pilasters aan de voorzijde en opgaande bomen en hagen aan de andere zijden. De officiële Belgische grafstenen zijn in symmetrische rijen aangelegd.


ID: 16895 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Vinkemstraat (Veurne)
Altaar onder patronaat van de Augustijnenabdij van Lo vanaf 1174 tot 1803. In 1968 samengevoegd met parochie Wulveringem. Laat-gotische kerk met rijzige westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek; bewaarde gedeelten van de vroegere romaanse kerk in zijbeuken en transept. Roepsteen in oksel van westelijke torengevel met zuidelijke steunbeer. Calvarie van 1732 tegen zuidelijke transeptgevel. Omhaagd kerkhof.


ID: 17082 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.


ID: 70482 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Mechelsesteenweg (Vilvoorde)
Ommuurd geheel waarvoor de eerstesteenlegging gebeurde in 1875. Op de begraafplaats staat een fragment van het Monument voor de Gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog dat ontworpen werd door architect J. Waroquiers en ingehuldigd in 1923.


ID: 70668 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Peutie

Schuifelaarstraat (Vilvoorde)
Deels omhaagde en deels ommuurde begraafplaats met links een kruis als oorlogsmonument, plannen voor de nieuwe begraafplaats getekend door Vanderroost, inwijding in 1896, uitgebreid in 1955.


ID: 70614 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Trekelsstraat (Karel) 48 (Vilvoorde)
Eenvoudig, georiënteerd zaalkerkje van 1775, met ingebouwde westtoren onder ingesnoerde leien naaldspits, omhaagd, omringend kerkhof, heden buiten gebruik en met gras begroeid.


ID: 201065 | Bouwkundig element

Dozinghem Military Cemetery

Leeuwerikstraat (Vleteren)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats is afgebakend met een haag en kan betreden worden via een smeedijzeren hekken. De begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een bakstenen schuilgebouw en 17 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 31563 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amatus met kerkhof

Oostvleterendorp (Vleteren)
Gelegen ten oosten van Oostvleterendorp en ten westen van de Martin Vandewynckelstraat, middenin een omringend kerkhof met militaire ereperken, deels afgezet met beukenhaag, deels door middel van gietijzeren trek tussen ronde, bakstenen pilasters met bolvormig topstuk. Laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met kruisingstoren, teruggaand op een romaans bedehuis. Zuidelijke sacristie gedateerd 1906. In december 1977 werd de kerk verwoest door brand en volgden herstellingswerken.


ID: 213347 | Bouwkundig element

Frans militair ereperk

Oostvleterendorp (Vleteren)
Frans militair ereperk op het kerkhof van Oostvleteren, met 39 doden uit de Eerste Wereldoorlog.