Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1679 resultaten


ID: 301320 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Befferstraat, Bruul, Frederik de Merodestraat, Grote Markt, Nieuwwerk, Onder-den-Toren, Reuzenstraat, Scheerstraat, Schoenmarkt, Sint-Romboutskerkhof, Standonckstraat, Steenweg, Vleeshouwersstraat (Mechelen)
Het centrum van Mechelen wordt gevormd door de Grote Markt en de omliggende straten. Het betreft een plein met nagenoeg vierkante plattegrond. Ten westen bevindt zich de Sint-Romboutskerk.


ID: 302588 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk De Streyp

De Streyp 1-28, 30-32, Molenhofstraat 2-24, Pennemeesterstraat 1-11 (Mechelen)
Sociale woonwijk met 48 woongelegenheden in 1956 gebouwd door de huisvestingsmaatschappij De Mechelse Goedkope Woning en ontworpen door de Mechelse architecten Jan Faes, Gaston Van de Vijver en Jan van Meerbeeck.


ID: 3588 | Bouwkundig element

Hof van Busleyden

Frederik de Merodestraat 65-67 (Mechelen)
Het Hof van Busleyden is een voorbeeld van patriciërswoning zoals er in de eerste helft van de 16de eeuw te Mechelen verscheidene werden opgetrokken. Het vertoont laatgotische- en Brabants-gotische elementen met een aarzelend begin van renaissance-invloed, zichtbaar in de open galerij, en biedt een uitstekende illustratie van de toenmalige rijkere privé-architectuur, ondanks de restauraties, wijzigingen en quasi wederopbouw dat het onderging in de loop der tijden. In 1619 stichtte Wenzel Cobergher er de Berg van Barmhartigheid. Uitgebreid gebouwencomplex in bak- en zandsteen in kopiërende laatgotische stijl met poortgebouw en drie vleugels opgesteld rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.


ID: 216649 | Bouwkundig element

Huis Valkenborg

Frederik de Merodestraat 85 (Mechelen)
Huis Valkenborg, reeds vermeld in de 16de-eeuw, was volgens een vroeg 19de-eeuwse bron een oude jeneverstokerij.


ID: 3617 | Bouwkundig element

Dossinkazerne

Goswin de Stassartstraat 137-151 (Mechelen)
Voormalige infanteriekazerne opgetrokken in 1756 door Maria-Theresia van Oostenrijk.


ID: 3730 | Bouwkundig element

Hoekhuis In het Suyckerhuys

Grote Markt 39 (Mechelen)
Hoekhuis met drie bouwlagen en respectievelijk drie en vijf traveeën onder een afgesnuit zadeldak.


ID: 216043 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Heffen

Heffen-Dorp (Mechelen)
Blauwe hardstenen obelisk met daarop bevestigd een bronzen reliëf voorstellende een glorieuze soldaat met engel, leeuw en vaandels.


ID: 3472 | Bouwkundig element

Paleis Margaretha van Oostenrijk

Keizerstraat 20 (Mechelen)
Paleis in Brabantse baksteengotiek met vroegrenaissance gedeelte aan de Keizerstraat, doorgaans beschouwd als het oudst bekende voorbeeld van renaissance-architectuur in de Nederlanden.


ID: 1696 | Bouwkundig element

Fort van Walem

Koning Albertstraat (Mechelen)
Oudste fort van de buitenste fortengordel rond Antwerpen, gebouwd in de periode 1878-1893, in baksteen en beton. Boven op het hoofdfront herinnert het oorlogsmonument aan de slachtoffers die hier begin oktober 1914 vielen.


ID: 50760 | Bouwkundig element

Gesticht Cellekens

Minderbroedersgang 12 (Mechelen)
Weldadigheidsinstelling opgericht in 1620, U-vormig gerangschikte vleugels rondom een met gras begroeide binnentuinen met bakstenen afsluitingsmuur.