Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2942 resultaten


ID: 22450 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorpsstraat 8 (Herk-de-Stad)
Het classicistisch zaalkerkje is gedateerd 1752 op een gevelsteen boven het portaal. Omheen de kerk ligt het omheinde kerkhof.


ID: 303359 | Landschappelijk element

Pastorietuin

Dreefstraat 1 (Herk-de-Stad)
Ommuurde tuin bij de 18de-eeuwse pastorie met nieuwe tuinaanleg van 1980.


ID: 303362 | Landschappelijk element

Herenboerenpark van de Hamonthoeve

Korpse straat 91 (Herk-de-Stad)
Langgerekt en met bomen omzoomd herenboerenpark uit het einde van de 19de eeuw, ten zuiden van een impo­sante vierkanthoeve uit het einde van de 18de eeuw.


ID: 302735 | Landschappelijk element

Domein De Pierpont

Pikkeleerstraat 14, Sint-Truidersteenweg (Herk-de-Stad)
Het park in landschappelijke stijl bij het in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwde kasteel de Pierpont werd in meerdere stappen in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw aangelegd op een oudere site. Het park werd samen met de voormalige boomkwekerij en het arboretum uit 1913 een openbaar park.


ID: 39660 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servatius

Dorp 36 (Herselt)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk in neogotische stijl met bewaarde westtoren in Kempense baksteengotiek en een begin 20ste eeuw gereconstrueerd gotisch koor.


ID: 9039 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharinaparochie met tuin

Bergestraat 5 (Herzele)
De pastorie dateert uit 1751-55 en is gelegen in een gedeeltelijk ommuurde tuin met hek.


ID: 8966 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Borsbekestraat (Herzele)
Kruiskerk, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof. Het schip van de laatgotische kruiskerk van 1659 werd ingrijpend gewijzigd in 1774. In 1900, ingrijpende restauratie onder leiding van architect Jules Goethals, waarbij westgevel en het schip werden vernieuwd. De plattegrond ontvouwt: een driebeukig schip, hoofdbeuk van drie traveeën, links, vijfzijdige doopkapel en rechts, rechthoekige sacristie, zijbeuken van twee traveeën; zuidelijke en noordelijke zijkapel; zuidelijke transeptarm, vierkante kruisingstoren met ronde traptoren ten noorden, in de oksel van de noordelijke zijkapel en toren; koor met twee rechte traveeën en driezijdige koorsluiting.


ID: 8975 | Bouwkundig element

Hoeve Hof de Meierij

Diepestraat 21, 21a (Herzele)
Grote hoeve gelegen in een open, lichtgolvend landschap. Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder aaneengesloten pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide en geasfalteerde binnenplaats met vaalt; jaartal 1782 op gevelsteen in de zijpuntgevel van de stalvleugel, grosso modo geldig voor alle hoevegebouwen.


ID: 9043 | Bouwkundig element

Landhuis

Gentweg 82 (Herzele)
Verwaarloosd landhuis met ommuurd voortuintje met ijzeren hek, dito inrijpoort geflankeerd door gecementeerde Toscaanse zuilen. Woonvleugel van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 9063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Heilig-Hartplein 1 (Herzele)
Neoclassicistische kerk van 1845, met een sacristie van 1889 ten noorden, laatstgenoemde naar ontwerp van architect Henri Geirnaert, ter vervanging van de romaanse kerk verwoest in het vierde kwart van de 16de eeuw, later hersteld en in 1840-44 afgebroken. Inplanting op een verhoogd en ommuurd kerkhof. De plattegrond omvat een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën, een koor met een rechte travee en een halfronde sluiting geflankeerd door twee sacristieën.