Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 90986 | Bouwkundig element

Klooster en school Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Hospitaalstraat 24 (Kortemark)
Klooster en school Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Hoofdklooster van de Zusters van Liefde van Kortemark. De gebouwen gaan terug op die van een voormalig hospitaal gebouwd vanaf 1858-1859. De hoofdvleugel aan de straat dateert van 1892 (zie jaarsteen). De geschiedenis van dit klooster hangt samen met deze van het OCMW-rusthuis verderop in de Hospitaalstraat. De directeurswoning van het klooster aan de overzijde van de straat maakt deel uit van de site.


ID: 90998 | Bouwkundig element

Zusterhuis op gehucht Markhove

Ichtegemstraat 96 (Kortemark)
Zusterhuis op gehucht Markhove. Opgericht in 1894, de aanpalende school is opgegeven in 1987 en nadien afgebroken. Rode baksteenbouw, gebruik van felrode baksteen voor de vensteromlijstingen. De vensters van de straatgevel zijn gevat in markerende Brugse traveeën.


ID: 91231 | Bouwkundig element

Schoolgebouw uit de wederopbouwperiode

Kronevoordestraat 62 (Kortemark)
Schoolgebouw uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Laag roodbakstenen klassengebouw onder zadeldak (vernieuwde mechanische pannen). Ter hoogte van de speelplaats, korfbogige muuropeningen, gescheiden door steunberen, korfboogdeur met bovenlicht. In de linker zijgevel, rondboogvensters en beglaasd Marianisje in een omlijsting van grijsgesmoorde baksteen.


ID: 91245 | Bouwkundig element

School van Sint-Charles

Pastoor D.Vanhautestraat 12, 12A (Kortemark)
Langgestrekt roodbakstenen volume (muurankers) van twee bouwlagen onder zadeldaken, met links het schoolgedeelte en rechts het klooster. Het geheel is van de straat gescheiden door speelplaats (school) en voortuin (klooster). De speelplaats is van de straat afgesloten door een hoge roodbakstenen muur en rechts een schuilplaats onder lessenaarsdak.


ID: 91435 | Bouwkundig element

Vrije meisjesschool en klooster

Stadenstraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen vrije meisjesschool en klooster uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Laag geelbakstenen klassengebouw van twaalf traveeën onder zadeldak, waarvan de lange gevels geritmeerd door steekbogige muuropeningen, lisenen en portaalrisalieten. Achter het schoolgebouw ligt een iets hoger gebouw onder pannen schilddak, vermoedelijk deels teruggaand op het wezengesticht van 1900 - 1901.


ID: 91106 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Torhoutstraat 40 (Kortemark)
Gemeenteschool gebouwd circa 1873, wellicht gedeeltelijk herbouwd na de Eerste Wereldoorlog. Volgens literatuur is de gemeenteschool in 1867 vanuit de Hoogledestraat naar de Torhoutstraat overgebracht. Het kadaster noteert bij de mutatie van 1873 de bouw van de gemeenteschool als T-vormig volume. Blijkens de inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten wordt de 'gemeenteschool voor jongens' in 1921-1930 heropgebouwd naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


ID: 302559 | Bouwkundig element

Dorpskern Miskom

Heerbaan, Kazemelkstraat, Miskom-Dorp (Kortenaken)
Een grote openheid met het alom aanwezige zicht op de neogotische kerktoren als baken, een weinig gestructureerde, los verspreide bebouwing in een omkadering van door landelijke wegen doorsneden akkers en laagstamboomgaarden karakteriseert het landelijk karakter van de dorpskern van Miskom.


ID: 32236 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Guigoven en gemeenteschool

Brandstraat 3-7 (Kortessem)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 32396 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Daaleindestraat 5 (Kortessem)
Sedert 1962 gemeenteschool voor kleuter- en lager onderwijs. Gebouwd door de gemeente in 1872-1877 naar ontwerp van provinciaal architect H. Jaminé.


ID: 32358 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vliermaalroot en gemeenteschool

Fonteinstraat 9 (Kortessem)
Dubbelhuis uit begin 20ste eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.