Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 86561 | Bouwkundig element

Hoeve Boschakkershof

Deinsesteenweg 8 (Tielt)
Hoeve gelegen op een site die reeds weergegeven wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) met beboomd erf en losstaande volumes. Centraal, aan noordzijde van het erf op licht opgehoogd terrein met voorliggend grasperk en hoogstammige fruitboom, gerenoveerd eenlagig boerenhuis van negen traveeën met vermoedelijk oudere kern. Aan oost- en westzijde van het erf, grote stal- en schuurvleugel onder zadeldak met dakoverstek, respectievelijk gedateerd "1886" en "1887" in zijpuntgevels onder uilengat.


ID: 86574 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deken Darraslaan 96 (Tielt)
Hoeve met voorerf aan de straatzijde, minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, in U-vorm rond onverhard en beboomd erf. Aan noordzijde van het erf, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak. Langsheen de Holdestraat, begroeide half ondergrondse bakstenen aardappelkelder en bakstenen stalgebouw.


ID: 86575 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Driessche

Dentergemstraat 1 (Tielt)
Hoeve "Ten Driessche", voorheen kern van de heerlijkheid "Ten Driessche" (zie Driesstraat), voor het eerst vermeld in 1645. Huidige losstaande hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86579 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed te Karels

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 87008 | Bouwkundig element

Stamboschhoeve

Donsegemstraat 10 (Tielt)
Hoeve bestaande uit vrijstaande gebouwen rondom een erf in losse verharding. Opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Gerenoveerd bakstenen woonhuis met stal, onder zadeldak. Getoogde muuropeningen waarin nieuw houten schrijnwerk en luiken. Stalgedeelte aan de oostzijde. Haaks daarop ten oosten een stalvolume in donkerrode baksteen onder zadeldak, met nieuwere aanbouwen. Getoogde muuropeningen.


ID: 87193 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dosseweg 15 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Het boerenhuis met stal dateert uit het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw. Volgens kadaster wordt het boerenhuis in 1937 uitgebreid aan noordzijde en volledig tot woonhuis omgevormd. Ten westen staat een noord-zuid georiënteerd éénlagig woonhuis van zeven traveeën, aan weerszijden met aanbouwen onder lessenaarsdak. Haaks stal- en schuurvolume ten oosten, voorzien van rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Nieuwer aangebouwde gedeeltes ten noorden en oosten.


ID: 87194 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis uit het interbellum

Dosseweg 20 (Tielt)
Interbellumwoning, opgetrokken in 1928 volgens kadaster in 1931 uitgebreid met een schuurtje aan westzijde. Eenlagig bakstenen breedhuis van vier traveeën onder mansardedak. Voorgevel gekenmerkt door accentuerend gebruik van witte baksteen voor omlopende banden, bogen en muizentandfries. Westelijke aangebouwde schuur in roodbruine baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen, met centrale poort onder ijzeren latei en venstertjes onder betonnen lateien.


ID: 87195 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Dosseweg 24 (Tielt)
Kleine hoeve, volgens kadaster opgetrokken circa 1929 in opdracht van landbouwer Julius Vandendriessche.


ID: 86585 | Bouwkundig element

Hoeve

Egemsesteenweg 33 (Tielt)
Hoeve waarvan het oorspronkelijk woonhuis volgens kadaster wordt opgetrokken in 1906 in opdracht van steenbakker Jules Vansteenhuyze uit Tielt. In 1908 registreert het kadaster de bouw van het achterliggend stalgebouw. Het woonhuis wordt tijdens het interbellum aangepast.


ID: 86586 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis uit het interbellum

Egemsesteenweg 36 (Tielt)
Interbellumhoeve met woonhuis met art-deco-inslag, in 1926 gebouwd naar ontwerp van architect Jules Vandewalle. Vrijstaand woonhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Nieuwe gootlijst. Roodbakstenen lijstgevel op natuurstenen plint, verlevendigd door gecementeerde en witgeschilderde banden en dito afgeronde erker in tweede bouwlaag. Bakstenen bijgebouwen onder pannen zadeldaken, waaronder haakse eenlagige aanbouw aan achterzijde met in dezelfde as een vrijstaand stalgebouw.