Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 86587 | Bouwkundig element

Goed ten Houtte

Egemsesteenweg 53 (Tielt)
Historische hoeve "('t Groot) Goed ten Houtte", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Losstaande hoevegebouwen in U-vormige schikking omheen deels verhard erf met centraal een notelaar. Aan noordzijde van het erf, woonhuis onder nieuw pannen zadeldak. Langgestrekte, verankerde witgekalkte eenlaagsbouw van negen traveeën, ingedeeld als meerwoonst. Aan westzijde, laag aangebouwd stalletje onder pannen lessenaarsdak. Aan oostzijde, bakstenen schuur- en stalvleugel onder zadeldak, vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Recentere bijgebouwen.


ID: 86588 | Bouwkundig element

Hoeve uit het interbellum

Egemsesteenweg 62 (Tielt)
Interbellumhoeve gebouwd volgens kadaster in 1939 waarvan het woonhuis in de loop van de 20ste eeuw is uitgebreid; tevens enkele recentere bijgebouwen.


ID: 86590 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed te Trybels

Egemsesteenweg 75C (Tielt)
Historische voorheen omwalde hoeve 't Goed te Trybels. Oudste vermelding van t'hof te Trybels in een renteboek van 1633. Dieper gelegen hoeve met haakse erftoegang. Woonhuis aan oostzijde van het erf, volgens kadaster herbouwd in 1835, mogelijk met oudere kern. Aan westzijde, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak, in de loop der tijd verbouwd.


ID: 86592 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Egemsesteenweg 83 (Tielt)
Boerenwoning van hoeve toegankelijk via lange erfoprit, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Centraal op het verhard erf, eenlagig boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak. Bakstenen lijstgevel met aflijnende gepleisterde en geschilderde attiek; vlechtingen in zijgevel.


ID: 86593 | Bouwkundig element

't Goed ten Hooghe

Egemsesteenweg 91 (Tielt)
In oorsprong omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van woonhuis, haaks langgestrekt bijgebouw en klein bijgebouwtje met restant van walgracht aan oostzijde weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), op een ongedateerde kaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Hoevegebouwen U-vormige geschikt omheen erf met centraal een notelaar. Gekasseide erftoegang met ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten oosten van het erf, éénlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Ten noorden, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.


ID: 86595 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Egemsesteenweg 98 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande bestanddelen en restant van walgracht aan de westzijde weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); boomgaard aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). Woonhuis (1870) ten oosten van het erf, in baksteenbouw met gepekte plint van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Ten noorden en zuiden van het erf, parallelle bakstenen schuur en stal.


ID: 87095 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ervestraat 1 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, met landgebouwen minimaal teruggaand tot 1830 en boerenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Onverhard begraasd erf, toegankelijk via korte oprit en langs ijzeren hek tussen betonnen pijlers, afgesloten met haag. Aan noordwestzijde van het erf een bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak. Aan zuidoostzijde van het erf een schuur met stallen en ten noorden van het boerenhuis bevindt zich een klein bijgebouw, vermoedelijk het stalrestant van het vroegere woonhuis.


ID: 86597 | Bouwkundig element

Hoeve

Ervestraat 10 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, doch mogelijk met oudere kern. Het woonhuis wordt in het interbellum uitgebreid. Lange oprit naar erf met losse verharding toegankelijk via metalen hek tussen betonnen pijlers. Aan noordzijde van het erf, eenlagig woonhuis met gecementeerde erfgevel onder zadeldak. Aan noordoostzijde, eenlaagse aangebouwde uitbreiding onder zadeldak met hogere nok. Parallelle verankerde bakstenen schuurstalvleugel en bakstenen bijgebouw onder zadeldak.


ID: 86619 | Bouwkundig element

Plastiekbedrijf Injextru Plastics

Felix D'Hoopstraat 176 (Tielt)
Tielts plastiekbedrijf, opgericht in 1947 met vestiging vanaf 1953 op deze locatie. Het pand waar het plastiekbedrijf zich vestigt, is in oorsprong een hoeve die opklimt tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijk hoevegebouw, baksteenbouw met witgeschilderde beraping en zwartgeschilderde plint onder zadeldak.


ID: 87197 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Galgestraat 1 (Tielt)
Boerenwoning, volgens het kadaster rond 1941 gebouwd in opdracht van landbouwer André Vermeire - Vanrenterghem op een oudere hoevesite. Dubbelhuis van een bouwlaag en drie traveeën onder mansardedak.