1812 resultaten
ID: 47860 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.
ID: 47754 | Bouwkundig / Landschappelijk element
P.F. De Naeyerstraat 8-10 (Lebbeke)
Het Hof ter Hulst is een oude site met walgracht van het tweeledige type met afzonderlijk omgracht opper- en neerhof. Sober neoclassicistisch landhuis, in 1890 uitgebreid met een vierkante toren. In 1883 wordt de kapel gebouwd. In 1897 volgt de bouw van een tuinpaviljoen en in 1898 een dienstgebouw met oranjerie, paardenstallen en speelzaal. In 1908 wordt de wintertuin aangebouwd en circa 1920 volgt de bouw van een conciërgewoning.
ID: 47757 | Bouwkundig / Landschappelijk element
P.F. De Naeyerstraat 9 (Lebbeke)
Achterin gelegen eclectisch kasteeltje met neorenaissance invloed, in omringende tuin afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers, volgens het kadasterarchief opgericht in 1913 door de familie P. De Naeyer-Legin op een deel van hun fabrieksterrein, volgens literatuur naar plannen van aannemer-architect Edmond Van den Heule.
ID: 47867 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sasbaan 2 (Lebbeke)
Oudste gedeelte van 1745 in bak- en zandsteen opgericht. Het nog oudere gedeelte van de pastorie werd in 1760 vervangen door een kortere vleugel van twee bouwlagen. In 1891 tekende de Gentse architect August Van Assche de plannen voor vergroting en aanpassing. Huidig gebouw met stilistisch eenheidskarakter niet tegenstaande de drie bouwfasen. Ommuurde pastorietuin, ter hoogte van de voorgevel werd de gesloten muur eind de jaren 1940 vervangen door decoratief ijzeren hekwerk tussen bakstenen hekpijlers.
ID: 9127 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Impedorp 7 (Lede)
De classicistische pastorie werd opgericht in 1778 op een site waar zich eerder al een pastorie bevond en is een representatief voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie. Fraaie pastorietuin met uitzonderlijk bomenbestand, gedeeltelijk gedempte walgracht en Lourdesgrot.
ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.
ID: 9167 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkhofstraat 28 (Lede)
De 18de-eeuwse pastorie is van het dubbelhuistype en kent een traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak en aansluitende tuin. Links en rechts situeert zich een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Ingekrompen pastorietuin met Lourdesgrot.
ID: 9143 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oordegemkouter 21 (Lede)
Pastorie van 1731, opgericht in opdracht van de abdij van Affligem en vergroot in 1779. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder gebogen zadeldak, ommuurd voortuintje. Haakse aanbouw met één bouwlaag van drie traveeën onder afgewolfd zadeldak, uit de 19de eeuw.
ID: 9118 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ronkenburgstraat 25 (Lede)
Recent aangepast classicistisch gebouw uit de tweede helft van de 18de eeuw met zij- en achtergevels ingesloten door nieuwe gebouwen en omgeven door park. De alleenstaande kapel werd in 1958 tot noodkapel omgebouwd naar ontwerp van architect Vleurick.
ID: 9173 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Watermolenstraat 1 (Lede)
De neoclassicistische pastorie werd gebouwd in het midden van de 19de eeuw. Aan het einde van de 19de eeuw trok de eerste pastoor in het pand. Het bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak heeft een gecementeerde gevel en plint. De tuin heeft een landschappelijke aanleg. Rechts van de entreepoort staat een éénlaags bijgebouw; vermoedelijk het oude koetshuis.