Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 87032 | Bouwkundig element

Notelaerenhoeve

Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.


ID: 87210 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kapelleweg (Tielt)
Gelegen ten noorden van de dorpskern, aan de noordzijde van huis nummer 5. Het kerkhof is oorspronkelijk aan de zuidzijde van de kerk gelegen, maar wordt overgeplaatst in 1976, bij aanleg van het Debreuckplein en de parking. De nieuwe begraafplaats is gelegen op een langwerpig perceel, omheind met Haagbeuk in combinatie met bomenrijen (Populier). Toegankelijk langs de westzijde, voorafgegaan door een containerplein.


ID: 87039 | Bouwkundig element

Hoeve aan de noordzijde van de weg

Kazernestraat 14 (Tielt)
Hoeve, gelegen aan de noordzijde van de weg, met geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op de Ferrariskaart (1770-1778). De landgebouwen (schuur, stal en bakhuis) gaan minstens terug tot circa 1830, zie primitief kadasterplan.


ID: 87130 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Keizerstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten noorden van de pastorie. Aangelegd circa 1953 op grond van de voormalige pastorietuin, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, afgelijnd met haagjes. Enkele oudere graftekens zijn van op het oude kerkhof overgebracht en gegroepeerd aan zuidoostzijde. Verder voornamelijk 20ste-eeuwse graven met gebruik van hardsteen- en marmersoorten. Verder een strooiweide met columbarium, kinderbegraafplaats, calvarie en drie oorlogsgedenktekens gelegen in grasperkje onder esdoorn. Centraal een gedenksteen met kruis voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 86721 | Bouwkundig element

Hoeve

Kerkebosstraat 11 (Tielt)
Hoeve met 20ste-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erf met losse verharding en bomen omgeven door meidoornhaag. Eenlagig woonhuis van acht traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, grote parallelle bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak.


ID: 86760 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Kerkebosstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes van woonhuis met aangebouwde stal en enkele bijgebouwen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847); beboomd erf en poel aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt een nieuw woonhuis gebouwd op de plaats van een ouder bijgebouw. Het oorspronkelijk woonhuis is heden ingericht als stal, doch blijft als 18de-eeuwse volume vrij gaaf bewaard.


ID: 87137 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Kleine Ruiseledestraat 9 (Tielt)
Kleine hoeve met omhaagd voortuintje, gelegen in de buitenbocht van de weg, ongeveer op de grens met Ruiselede. Opgetrokken in 1895 in opdracht van Leonard Devrieze, landbouwer te Kanegem. Eenlagig dubbelhuis van drie traveeën met licht getoogde openingen, natuurstenen onderdorpels, vernieuwd houtwerk en luiken, nieuwe gootlijst (kunststof). Stalletje met lege kapelnis aan noordzijde, in rood-wit geschilderde bakstenen omlijsting met kruis.


ID: 86729 | Bouwkundig element

Villa

Klijtenstraat 69 (Tielt)
Eengezinswoning in omhaagde tuin, gebouwd in 1969 naar ontwerp van architect Hendrik Scherpereel (Brugge, Sint-Andries). Witgeschilderd bakstenen volume van twee bouwlagen onder platte bedaking op grosso modo vierkant grondplan.


ID: 86761 | Bouwkundig element

Villa in omhaagde tuin

Lindenlaan 25 (Tielt)
Villa in omhaagde tuin, gebouwd in 1965 naar ontwerp van architect Carlos Coussée (Roeselare). Witgeschilderde baksteenbouw met grote eenlaagse onderbouw en kleine bovenbouw, beide met platte bedaking voorzien van licht uitkragende, doorgetrokken vlakke gootlijst, als korte luifel aan de inkom. In het terrein ingewerkte garage. Langs de straatzijde, blinde gevelvlakken, opengewerkt aan de achterzijde en aan de hoofdinkom.


ID: 86783 | Bouwkundig element

Villa

Meulebeeksesteenweg 54 (Tielt)
Villa in omhaagde tuin, gebouwd in 1974 naar ontwerp (1972) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto.