Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 301477 | Landschappelijk element

Hof ter Linden

Edegem (Edegem)
Domein Hof ter Linden bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Edegem, in de rand van de stedelijke agglomeratie Antwerpen. Domein Hof ter Linden, voor het eerst vermeld in 1277, is een leen- en laathof van het voormalige gehucht Edegem en is gegroeid uit het zogenaamde ‘Ter Borcht’. Al snel overtrof het ‘Ter Borcht’ en groeide het uit tot het dorpskasteel. Het kasteel Hof ter Linden werd in zijn nog bewaarde vorm opgetrokken in 1770-1773 door Simon-Josephus de Neuf naar ontwerp van Coreblom.


ID: 131460 | Landschappelijk element

Beuken kruishaag Hof ter Linden

Drie Eikenstraat 13 (Edegem)
De gevlochten weerhaag van beuk (Fagus sylvatica) staat achter de hofgracht en sluit aan bij de westelijke remise van het kasteel Hof ter Linden.


ID: 131462 | Landschappelijk element

Zomerlindendreef Hof ter Linden

Drie Eikenstraat 13 (Edegem)
De zomerlindendreef (Tilia platyphyllos) bevindt zich tussen de straat en de ingang van het kasteel Hof ter Linden. De dubbele dreef vormt de historische verbinding tussen het kasteel en de kerk en is tevens de ingang tot het kasteeldomein.


ID: 12923 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hazeschranshoeven en omgeving

Drie Eikenstraat 628-636 (Edegem)
Tussen weiland gelegen hoeven uit de 17de eeuw, ingeplant binnen brede omwatering met bomenrij. gekasseide toegangsdreef en beboomd erf.


ID: 12964 | Bouwkundig element

Villa Berkenhof

Kontichstraat 46 (Edegem)
Rechthoekig huis ingeplant in ommuurde tuin. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1908 naar ontwerp van Louis Hendrikx.


ID: 12985 | Bouwkundig element

Kasteel Mussenborg

Mechelsesteenweg 396 (Edegem)
Rechthoekig herenhuis, grotendeels uit het tweede kwart van de 17de eeuw, gelegen aan de noordzijde van de omgrachting.


ID: 135185 | Landschappelijk geheel

Bellebargiebos en Lembeekse bossen

Eeklo (Eeklo), Lembeke (Kaprijke), Waarschoot (Lievegem)
De dekzandrug Maldegem-Stekene is grotendeels herkenbaar in het landschap door de licht hogere ligging en de aanwezige bosgordel. De Lembeekse bossen zijn een eerder versnipperd naaldbos waartussen weiden en akkers voorkomen. In de bosbestanden herinnert het dambordpatroon aan de historische ontginningsfasen. De Bellebargiebossen- Kwadebossen zijn een loofbosbestand. Vlakbij de Lembeekse bossen staat de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’ met datum 1494 erop. De Burggravenstroom was een historisch belangrijke bevoorradingsweg voor Gent en wordt nu nog begrensd door akkers en weiden omzoomd met houtkanten en houtwallen.


ID: 130868 | Landschappelijk element

Twee paardenkastanjes als welkomstbomen Kastanjehof

Antwerpse Heirweg 2A (Eeklo)
Bij de erftoegang staan twee opgaande paardenkastanjes. De soortkeuze is atypisch, omdat er traditioneel inheemse soorten zoals linde en eik worden gekozen voor het gebruik als welkomstboom. De bomen zijn beeldbepalend in het straatbeeld, bij de rechtse paardenkastanje zien we in de kruin het resultaat van een zware takbreuk en is de stam bijgevolg niet meer doorgaand.


ID: 306179 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Balgerhoeke (Eeklo)
Op het plein in Balgerhoeke staat een vredesboom, aangeplant na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 2m86 en een totale hoogte van 19 m. De kroon is teruggesnoeid.


ID: 130867 | Landschappelijk element

Knoteikenrij bij Groot Goed

Bus (Eeklo)
De bomenrij bestaande uit (op het moment van de bescherming in 2013) vijf knotbomen van zomereik (Quercus robur) staat in een dreef aan de oostzijde van het erf van het Groot Goed, ook gekend als de Huysmanshoeve, langs de weg Bus ten noorden van Eeklo.