Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 208332 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Beveren-Leie

Kerkdreef 23 (Waregem)
Gelegen tegenover het Kerkplein en gebouwd in 1955 (zie opschrift "ANNO 1955") naar de ontwerpplannen van architect Kindt uit Kortrijk.


ID: 208586 | Bouwkundig element

Hoeve  Munkenhof

Munkenhofdreef 2-6 (Waregem)
Goed "Munkenhof" of het Hof van de Sint-Pietersabdij van Desselgem, gelegen in een bocht van de Oude Leie-arm. De hoevenaam verwijst naar de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij die er gedurende tien eeuwen wonen. De huidige gebouwenconfiguratie komt in de 17de eeuw tot stand, wanneer de hoeve wordt herbouwd in steen.


ID: 207637 | Bouwkundig element

Vredegerecht

Stationsstraat 127-129 (Waregem)
Vredegerecht van het kanton Waregem met archief- en woonruimte, gebouwd in 2005 naar een ontwerp van het architectenbureau Buro II uit Roeselare.


ID: 32997 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Geluwe

Sint Denijsplaats 16 (Wervik)
Gemeentehuis naar ontwerp van architect C. Halsberghe van 1924 en ingehuldigd in 1928, zie ook opschrift van gedenkplaat binnenshuis; het oorspronkelijke ontwerp voorzag drie bouwlagen en meer uitgewerkte sluitstenen.


ID: 32911 | Bouwkundig element

Stadhuis en Vredegerecht van Wervik

Sint Maartensplein 16 (Wervik)
Neoclassicistisch gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw; beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog waarna hersteld naar vooroorlogs uitzicht mits toevoeging van siermotieven ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl: festoenen en slingers.


ID: 85145 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Massemen met schoolhuis

Dorpsplein 1 (Wetteren)
Gemeenteschool met schoolhuis, volgens een gedenksteen opgericht in 1866 naar plannen van architect E. de Perre en uitgevoerd door aannemer D. Tondeleir. Langgestrekt gebouw van één en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, opgetrokken uit rode, oranje en gesinterde baksteen met verzorgde knipvoegen, op een plint van hardsteenplaten.


ID: 85180 | Bouwkundig element

Hoeve met café

Dorpsstraat 68 (Wetteren)
Hoeve met café, een dorpsherberg waarin tevens het gemeentehuis was ondergebracht. Volgens gegevens van het kadasterarchief bevond zich hier aanvankelijk een klein huisje dat in 1831 zijdelings aanzienlijk werd vergroot tot zijn huidige lengte. Op de balkenlaag in de woning zijn de jaartallen 1830 en 1846 aangebracht. Op een onbekend tijdstip nadien op het achtererf uitgebreid met landgebouwen tot een gesloten hoeve.


ID: 84992 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Wetteren

Markt 1 (Wetteren)
Het voorontwerp voor het gemeentehuis en vredegerecht is van de Gentse architect Ferdinand De Noyette. Door zijn overlijden kort nadien diende zijn broer, architect Modeste De Noyette, de definitieve plannen in. In 1873 was het bouwwerk klaar. Het gemeentehuis met duidelijk stedelijke allure werd gerealiseerd in een classiciserende eclectische stijl met voornamelijk neobarokke elementen en een opmerkelijk neoclassicistisch interieur.


ID: 71082 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Wevelgem

Grote Markt 26, Lauwestraat 6 (Wevelgem)
Voormalig gemeentehuis. Thans huisvest het gebouw de academie voor muziek en woord. De raadszaal wordt nog steeds gebruikt voor gemeenteraadszittingen en huwelijksplechtigheden. In 1905 beslist de Wevelgemse gemeenteraad tot het bouwen van een eigen gemeentehuis.


ID: 71715 | Bouwkundig element

Schepenhuis en afspanning De Gouden Bank

Hondschotestraat 2 (Wevelgem)
Beeldbepalende en historische herberg zogenaamd "Gouden Bank". In oorsprong schepenbank met herberg opgetrokken circa 1650 door Philippe de Cerf, heer van Hondschote. De herberg werd "den banc" genaamd. Het was een gebouw in vakwerk.