Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 59613 | Bouwkundig element

Groeningemonument en -park

Groeningelaan, Groeningepoort (Kortrijk)
Het Groeningemonument, in 1906 opgericht naar ontwerp van Godfried Devreese, bevindt zich te midden van een park dat de verbinding vormt tussen het standbeeld en de toegangspoort op het Plein in Kortrijk.


ID: 60709 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Heule

Heulsekasteelstraat 1, 5 (Kortrijk)
Het kasteel van Heule werd tussen 1883-1895 opgetrokken in eclectische stijl door de belangrijke Heulse familie Goethals. Een laat 19de-eeuws park met vijver, gazons en een groep moerascipressen omgeeft het kasteel. Ten noordwesten van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis op U-vormige plattegrond.


ID: 60877 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met lindes

Hoogplaatsstraat, Molentjesstraat (Kortrijk)
Wegkapel beschaduwd door twee linden. Bakstenen bedehuisje van 1910, zie gevelsteen met opschrift: "O.L.V. VAN BIJSTAND B.V.O. 'T JAAR 1910." Puntgevel bekroond door ijzeren kruis. Spitsboogdeur.


ID: 61069 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pestkruis met lindes

Kalvariestraat, Kardinaalstraat, Keizerstraat (Kortrijk)
Pestkruis geplaatst tijdens de cholera-epidemie van 1855-1856. Het kruis, geflankeerd door twee lindes, heeft een beeldbepalende ligging op het kruispunt van beide wegen, tevens is het gelegen op één van de hoogste punten van de gemeente. Calvarie met fraai beschilderd gietijzeren beeld op houten kruis met opschrift "INRI".


ID: 307451 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als vredesboom

Kooigemplaats (Kortrijk)
De ingang van het kerkhof bij de kerk wordt gemarkeerd door twee herdenkingsbomen. De linkse boom, een opgaande witte paardenkastanje, werd geplant als vredesboom na de bevrijding van Kooigem in de Eerste Wereldoorlog.


ID: 307453 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als eeuwfeestboom

Kooigemplaats (Kortrijk)
De ingang van het kerkhof bij de kerk wordt gemarkeerd door twee herdenkingsbomen. De rechtse boom is een opgaande witte paardenkastanje. Deze werd geplant als eeuwfeestboom in 1930, bij de viering van de honderdste verjaardag van België.


ID: 307737 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Zwarte Pannenhof met opgaande grauwe abelen

Markebekestraat 51 (Kortrijk)
De private toegangsdreef tot de historische hoeve Zwarte Pannenhof is bekend sinds de 18de eeuw en bestaat uit opgaande bomenrijen van grauwe abeel.


ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed Patersmote

Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.


ID: 306587 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes als vredesbomen

President Rooseveltplein (Kortrijk)
Centraal op het President Rooseveltplein, op het graspleintje, staan twee opgaande lindes. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen.


ID: 307735 | Landschappelijk element

Van Belleghemdreef met opgaande linden

Van Belleghemdreef (Kortrijk)
De Van Belleghemdreef is reeds bekend als private toegangsdreef naar het 'Goed te Marke' sinds de 16de eeuw. De opgaande lindes in de dreef hebben een variabele leeftijdsopbouw, met deels oorspronkelijk aangeplante bomen, deels met later ingeboete exemplaren en deels met heraangeplante bomen in het kader van de heraanleg van de dorpskern van na 2005.