Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 43078 | Bouwkundig element

Hoeve met U-vormige inplanting

Konijnenbergstraat 63 (Tienen)
Hoeve, gelegen in de bocht van de gekasseide Konijnenbergstraat, net buiten de dorpskern van Goetsenhoven. Ze bestaat uit een centraal erf met boerenburgerhuis en aansluitende schuur ten zuidoosten; parallel ermee, ten noordwesten ligt de stal annex bakhuisje; beide vleugels zijn met elkaar verbonden door een haaks afdak dat het erf aan de westzijde afsluit. Hoewel de sluitsteen boven de schuurpoort het jaartal 1752 draagt, betreft het hier vermoedelijk een hoeve die gebouwd werd in het begin van de 19de eeuw.


ID: 306683 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en poortgebouw van 18de-eeuwse hoeve

Mysteriestraat 7-9 (Tienen)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve, waarvan enkel het oorspronkelijke boerenburgerhuis en het poortgebouw bewaard zijn. Het in twee gesplitste woonhuis met jaarankers 1779 is uitgewerkt in een traditionele stijl. De hoeve is gelegen ten zuiden van de dorpskern van Goetsenhoven.


ID: 43085 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Processieweg 23, 29 (Tienen)
Boerenhuis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 43087 | Bouwkundig element

Hoeve

Processieweg 77 (Tienen)
Hoeve uit het begin van de 19de eeuw, woonhuis van twee verdiepingen van bak- en blauwe hardsteen voorzien van rechthoekige venster- en deuropeningen.


ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden met woning en bedrijfsgebouwen

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.


ID: 43092 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Vroenhoeve

Sint-Gillisplein 43-44 (Tienen)
Ruime gesloten hoeve in bak- en zandsteenstijl uit de 17de-18de eeuw met toren met duifhuis afgedekt met een tentdak.


ID: 76389 | Bouwkundig element

Boerenhuis en klein bijgebouw

Sint-Jorisstraat 13 (Tienen)
Boerenhuis en klein bijgebouw van een voormalige hoeve uit de 18de eeuw.


ID: 76388 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Sint-Jorisstraat 30 (Tienen)
Hoeve het het langgeveltype, uit einde 18de eeuw. Het gebruikte materiaal is voornamelijk zandsteen met herstellingen van baksteen.


ID: 306686 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis met poort

Spanuit 16 (Tienen)
Gesloten hoeve die minstens opklimt tot het begin van de 19de eeuw. Ze bestaat uit een gekasseid erf met ten westen een boerenburgerhuis in traditionele, classicistische stijl, ten zuiden liggen enkele kleine bijgebouwen en de schuur bevindt zich aan de oostzijde; de voorheen ten noorden liggende stallen zijn inmiddels verbouwd tot een aparte woning (nummer 14). De hoeve was een van de belangrijke hoeves gelegen in het gehucht Spanuit tussen Tienen en Bost. Voor 1882 behoorde het gehucht tot de gemeente Hoegaarden.


ID: 43097 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Spoorwegstraat 121 (Tienen)
Gesloten hoeve van bak- en zandsteen, grosso modo uit de 18de eeuw.