304 resultaten
ID: 301326 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Alphonse Claeys-Bouüaertlaan, Alphonse Claeys-Boúúaertdreef, Beukendreef, Elfnovemberstraat, Kasteeldreef, Mariakerkeplein, Petrus Meirestraat, Zandloperstraat, Zuidbroek (Gent)
De landelijke dorpskern van Mariakerke ontstond rond de in de 12de eeuw opgerichte parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte, die zich op de hoogste plaats van het dorp bevindt. Het geheel van kerk, pastorie en begraafplaats is via een dreef verbonden met het kasteeldomein en omliggend park in het noordwesten.
ID: 301149 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hogeheerweg, Kerkdreef, Kerkwegel, Loofblommestraat, Pastorijdreef (Gent)
De huidige neogotische Sint-Denijskerk met omringend ommuurd kerkhof, de omlopende kerkwegel en de halfverharde wegen Borluutpad en Pastorijdreef, de tegenover de kerk gelegen neogotische pastorie met pastorietuin, enkele voormalige brouwers- en bloemistenhuizen, typische 19de-eeuwse dorpshuizen en vroegere herbergen bepalen de oude parochiekern.
ID: 140022 | Archeologisch geheel
Geraardsbergen (Geraardsbergen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Geraardsbergen.
ID: 135222 | Landschappelijk geheel
Grimminge, Idegem, Nieuwenhove, Zandbergen (Geraardsbergen), Appelterre-Eichem, Denderwindeke, Ninove, Outer, Pollare (Ninove)
De Dendervallei tussen Idegem en Ninove wordt gekenmerkt door een vrij breed meersengebied langs de rivieroevers met perceelsrandbegroeiing. De overgang van de Dendermeersen naar de beboste steile helling is een markante terreinovergang. Op de grens van het alluvium staat het kasteeldomein van de Lalaing met vierkante omwalling en beboomde toegangsdreven. Het Geitebos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud en telt nog steile taluds en houtwallen die de oude bosgrenzen aanduiden. Het gebied De Nuchten vormt een aaneengesloten moerasbos in een oude meander met relicten van turfputten. Nederzettingen, zoals Grimmige, Pollare en Idegem, liggen net buiten het alluvium. De voormalige Cisterciënzenabdij van Beaupré was afhankelijk van de abdij van Clairvaux en bestaat uit een deels omwald en ommuurd complex met monumentaal poortgebouw.
ID: 306640 | Bouwkundig element
Grimmingeplein, Kakelenberg, Lestpolder, Rijtestraat (Geraardsbergen)
Het centrum van Grimminge wordt gevormd door het gekasseide Grimmingeplein waarrond de Onze-Lieve-Vrouwekerk met ommuurd kerkhof en achterliggende pastorie met ruime omhaagde tuin gelegen zijn.
ID: 140004 | Archeologisch geheel
Gistel (Gistel)
Deze zone omvat de historische stadskern van Gistel.
ID: 135074 | Landschappelijk geheel
Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.
ID: 302079 | Bouwkundig element
Abdijstraat, Bakkerstraat, Hogesteenweg, Kerkplein, Lagesteenweg, Rozenstraatje, Vilvoordsesteenweg, Wolvertemsesteenweg (Grimbergen)
De dorpskern van Grimbergen wordt gedomineerd door de norbertijnerabdij, met omliggende straten met voornamelijk burgerhuizen en dorpswoningen.
ID: 302076 | Archeologisch geheel
Adriaan Walraevensstraat, Jan Jozef Van Engelgomstraat, Jean Deschampsstraat, Leopold Luypaertstraat (Grimbergen)
12de-eeuwse burchtheuvel met voorburcht die nog het oude straattracé behoudt. Het dorpsgezicht omvat het eiland waar de burchtheuvel zich in het midden verheft en de voorburcht, zoals de morfologie van de bodem en de straatstructuur laten veronderstellen.
ID: 300179 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Berdenweg, Dorp, Rode Haagjes, Stationlei (Grobbendonk)
Het dorpscentrum van Bouwel wordt gekenmerkt door de Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen en de pastorie omgeven door een haag en rijen lindes.