2944 resultaten
ID: 81697 | Bouwkundig element
Tiegemberg 25 (Anzegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Volume van het boerenhuis weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Heden hoeve met U-vormige opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekasseid erf met in het noorden boerenhuis, in het oosten schuur en in het westen stalvleugel met dwars aansluitend bakhuisje. Erf gemarkeerd door twee cementen imitatieboomstammen, met ertussen ijzeren hek.
ID: 81796 | Bouwkundig element
Tiegemberg 56 (Anzegem)
Buitenverblijf en atelier van de Kortrijkse kunstenaar Lieven Colardyn (1894-1962). Kunstenaarsatelier omgeven door omhaagde tuin. Houten hek tussen twee polygonale bakstenen pijlers. Het oorspronkelijke L-vormige volume, dat bestond uit een ontvangst- en tentoonstellingsruimte op de begane grond en atelier en slaapkamer op de bovenverdieping, werd volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1931. Kubistische woning, bestaande uit verschillende in elkaar grijpende geometrische bakstenen volumes variërend van één à twee bouwlagen.
ID: 81636 | Bouwkundig element
Varentstraat 29 (Anzegem)
Historische hoeve, reeds aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778 als hoeve met semigesloten opstelling. Heden zijn enkele volumes anders opgesteld en/of afgebroken. Verankerde bakstenen bestanddelen met deels gewitte gevels, onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom deels verhard erf. Erf aan de straat afgezet door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Huisweide deels afgezet door betonnen hek. Schuur met witgeschilderde korfboognis met Chrsitus aan het kruis.
ID: 81502 | Bouwkundig element
Vichtsesteenweg 169 (Anzegem)
Thans hoeve bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen op gepikte plint onder pannen zadeldaken en gegroepeerd rond een deels verhard erf. Bewaarde omwalling ten oosten.
ID: 81638 | Bouwkundig element
Walstraat 2 (Anzegem)
Voormalige historische hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als deels omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Ten noorden aangepast boerenhuis met rechthoekige vensteropeningen die verlengd zijn tot op de grond. Ten westen 19de-eeuwse schuur met vernieuwd spant. Ten zuiden 20ste-eeuws wagenhuis., Ten oosten vermoedelijk 18de-eeuws nutsgebouw (waarschijnlijk voormalig poortgebouw) met aansluitende bakstenen erfpijlers. Ten zuidoosten tweeledig bakhuisje. Aan de straat gelegen kapelletje.
ID: 81505 | Bouwkundig element
Weedries 9 (Anzegem)
Aan de straat gelegen historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht, vermoedelijk in kern opklimmend tot in de 18de eeuw. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een gekasseid erf. Westelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Gedenkplaat op de hekpijler. Ten oosten het woonhuis, ten noorden de schuur en ten zuiden de stalvleugel. . Woonhuis van zeven traveeën met aflijnende fries en waterlijst. Licht getoogde muuropeningen met deels bewaard houtwerk.
ID: 208185 | Bouwkundig element
Capucijnestraat 10 (Ardooie)
19de-eeuwse hoevegebouwen en cichorei-ast, site minstens opklimmend tot midden 16de eeuw. Losstaande gebouwen. Opstelling quasi evenwijdig met de straat rond een centraal erf, toegang via geschilderde natuurstenen erfpijlers met smeedijzeren hekwerk en erfoprit met losse verharding. Ten noorden het boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Stal ten oosten.
ID: 207511 | Bouwkundig element
Diepestraat 6 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen op site die opklimt tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit 1913/1942. Boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen Ten zuiden schuurgebouw met aangebouwde asten. Ten noorden van het boerenhuis strekt zich de boomgaard uit, omhaagd door een hulsthaag, met op de hoek van het perceel een kapel. Ijzeren hek tussen nieuwe overhoekse bakstenen pijlers en bakhuis.
ID: 207623 | Bouwkundig element
Izegemsestraat 81 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen op oudere site. Roodbakstenen hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, toegankelijk via erfoprit in grind, afgesloten met ijzeren hek tussen gietijzeren pijlers.
ID: 208237 | Bouwkundig element
Laagstraat 10 (Ardooie)
Hoevesite op zijn minst opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie afbeelding op de Ferrariskaart (1770-1778), twee gebouwen in L-vormige constellatie. Onverhard erf met boomgaardrestant toegankelijk tussen overhoekse bakstenen hekpijlers met mijtervormige nis en ijzeren hek. Aan oostzijde een boerenhuis met vernieuwd parement en oudere kern. Ten zuiden van het erf een schuurvolume in donkerrode baksteenbouw, deels beplankt en met halfopen wagenhuis.