Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.


ID: 13795 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

St. Hubertusplein (Niel)
Kruisbasiliek in classicistische stijl met vijfbeukig schip van zeven traveeën en ingebouwde westtoren, gebouwd in 1703, vergroot in 1860-61.


ID: 22646 | Bouwkundig element

De Schans

Schansstraat 26 (Nieuwerkerken)
Alleenstaand classicistisch gebouw, bereikbaar via een oprit en een ijzeren hek aan de straatzijde. Rechts van het inrijhek bevindt zich een kapel.


ID: 9354 | Bouwkundig element

Herenhuis

Geraardsbergsesteenweg 302 (Ninove)
Herenhuis met zes traveeën, twee verdiepingen en een zadeldak, uit eind 18de - begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw.


ID: 55373 | Bouwkundig element

Laatclassicistische eenheidsbebouwing

Dekenijstraat 8-10 (Oostende)
Laatclassicistische eenheidsbebouwing uit het laatste kwart van de 18de eeuw, circa 1900 met een bouwlaag verhoogd. In gebruik onder meer als dekenij en kinderopvang.


ID: 55372 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dekenijstraat 4 (Oostende)
Laat-18de-eeuws laatclassicistisch herenhuis, met een hoofdvolume aan de straat met langgerekte haakse aanbouw en gekasseide binnenkoer omgeven door hoge bakstenen muren. De woning vormt een zeldzame 18de-eeuwse woning met gaaf bewaard exterieur en interieur, behorend tot de oorspronkelijke bebouwing van de straat, zijnde herenhuizen die bij de aanleg van de straat in 1781-1782 werden opgericht.


ID: 56928 | Bouwkundig element

School

Vindictivelaan 9 (Oostende)
Schoolgebouw gelegen op centraal terrein tussen de Aartshertoginnestraat (west), de Euphrosina Beernaertstraat (noord) en de Christinastraat (oost), met het hoofdgebouw aan de Vindictivelaan (zuid). Middenpartij (zeven traveeën) deel van oorspronkelijk hotel opgetrokken in classicistische stijl in 1787 in opdracht van de schuttersgilde van Sint-Andreas en Sint-Barbara, ook zogenaamd de Gilde van de Haakbusschieters, opgericht te Oostende in 1677 en voorheen gevestigd in de Sint-Franciscusstraat. Sinds 1878 in gebruik als schoolgebouw.


ID: 87844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schoonhove

Boudewijnlaan 85, Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Uitgestrekt kasteeldomein bestaande uit een 18de-eeuws kasteel, een ten noorden gelegen koetshuis en hovenierswoning, een ten noordwesten gelegen oranjerie en een kasteelpark en -bos met waterpartij en waardevolle, hoogstammige bomen. Eertijds classicistische woning, in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot neoclassicistisch kasteel op een rechthoekige plattegrond. De oorspronkelijke, onderkelderde woning telt negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, afgedekt door een schilddak.


ID: 87924 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Cellen

Kapellestraat 113-117 (Oostkamp)
Kasteel gebouwd op de locatie van een 18de-eeuws buitengoed; een classicistische woning van circa 1800 wordt in 1873 herbouwd tot het huidige, neorenaissance kasteel. Het domein bestaat op heden uit een kasteel in een omgevend park met vijver, een voormalige hoeve, koetsgebouw, kapel en serre.


ID: 87918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Beukenpark

Kapellestraat 19 (Oostkamp)
In oorsprong mogelijk classicistische woning, in 1876 en 1911 vergroot en verbouwd tot neoclassicistisch kasteel bestaande uit een hoofdvolume van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een vrij hoog schilddak, afgedekt met zwarte Vlaamse pannen. Het hoofdvolume is aan de noord- en de zuidzijde in 1911 uitgebreid met telkens een twee bouwlagen-hoge aanbouw onder een plat dak. Park met een centraal open grasveld in het verlengde van het kasteel.