Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 16819 | Bouwkundig element

Vergaderzaal voor Jongelingskring

Sporkijnstraat 4 (Veurne)
Voormalige Vergaderzaal voor Jongelingskring, ook Sint-Jozefszaal. Neogotisch gebouw gedateerd 1905 door middel van gevelsteen met inscriptie "Gaat tot Jozef", naar ontwerp van architect Jacques Vinck (Veurne).


ID: 83685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Steenkerkestraat (Veurne)
Landelijk kerkje gelegen ten noorden van de Steengracht, midden een omhaagd kerkhof, omgeven met linden; bakstenen toegangspad geflankeerd door Heilig Hartbeeld. De kerk bewaart een deels romaanse toren 12de eeuw. Het zuidkoor is te dateren circa 1250-1325 en is een waardevolle getuige van de bloei van baksteenarchitectuur in de streek van Veurne tijdens de 13de eeuw. In en rond de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich verschillende relicten die verband houden met de wereldoorlogen.


ID: 16825 | Bouwkundig element

Looringhe Stede

Torreelhoek 1 (Veurne)
Losse witgekalkte bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken rondom deels verhard en begraasd erf; ten zuidoosten, en zuidwesten respectievelijk resten van omwalling, populierenrij en verharde erfoprit.


ID: 16897 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie 't Scheurvliet met tuin

Vinkemstraat 22 (Veurne)
Deels omwalde voormalige pastorie ten zuiden van de kerk en op hoek bij de Zomerweg, thans buitenverblijf. Bakstenen toegangsbruggetje met getoogd poortje waarboven kleine nis, gedateerd 1853 door middel van muurankers. Omhaagde tuin. Ten oosten, nieuw poortgebouwtje.


ID: 16901 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerweg 7 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom verhard erf. Ten oosten, rest van omwalling.


ID: 16908 | Bouwkundig element

Klooster der Zwarte Zusters

Zwarte Nonnenstraat 28 (Veurne)
Begin 16de eeuw, vestiging van het klooster alhier; vergroot in 1521 en 1523 respectievelijk door aankoop van verschillende huizen en stadsgrond zogenaamd "Ouden Zak". Tot circa 1688, toewijding aan verzorging van zieken, krankzinnigen en weeskinderen; sedert 1640, ook meisjesschool.


ID: 70578 | Bouwkundig element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34, Domein Drie Fonteinen (Vilvoorde)
Dit domein, met inkompaviljoentjes, kapel, hoeve, oranjerie en koetshuis met stallen, behield, als voormalig kasteeldomein, voor een belangrijk deel zijn eind achttiende-eeuwse aanleg.


ID: 134143 | Landschappelijk element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34, Koningslosteenweg 77 (Vilvoorde)
Oranjerie, hoevecomplex met bijgebouwen en verschillende follies in een sinds 1956 stedelijk park, circa 200 hectare. Het park ontstond uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België (10 hectare), aangelegd rond 1780 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.


ID: 134135 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ravaart

Drie Kastelenstraat 32-38 (Vilvoorde)
Neoclassicistisch landhuis met bijgebouwen en personeelswoningen gebouwd in de jaren 1860 in een grotendeels bebost domein van circa 24 hectare, met een gedeeltelijk ommuurde moestuin en een landschappelijk aangelegd gedeelte van circa 16 hectare; permanente wateroverlast bemoeilijkt het behoud van de oude bomen, vooral beuken.


ID: 70380 | Bouwkundig element

Hoofdingang van de Sint-Jozefskliniek

Gendarmeriestraat 33 (Vilvoorde)
Voormalige hoofdingang van de Sint-Jozefskliniek met decoratief metselwerk en beeld van de patroonheilige, opgetrokken in 1932 naar ontwerp van architect P. De Bruyne.