Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 87141 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Mevrouwmolenstraat 14 (Tielt)
Eenlaagsbebouwing, eertijds bestaand uit een woonhuis met smidse, later omgebouwd tot twee woningen, haaks ten opzichte van de openbare weg gelegen. In kern minimum teruggaand tot het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 87143 | Bouwkundig element

Hoeve

Nagelstraat 25 (Tielt)
Hoeve, in geschiedenis minstens teruggaand tot het midden van de 18de eeuw. Nieuw woonhuis gebouwd aan westzijde.


ID: 87044 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Neringenstraat 41 (Tielt)
Samenstel van twee woningen, gelegen aan de oostzijde langsheen de straat. Volgens kadaster worden de twee woonhuizen langsheen de steenweg opgetrokken in 1869, in opdracht van landbouwer Carolus Depoortere, eigenaar van hoeve nummer 42. In de 20ste eeuw worden de huisjes samengevoegd. Samenstel van twee eenlagige woningen in verankerde baksteenbouw onder licht overkragend zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 87155 | Bouwkundig element

't Merelhof

Ondankstraat 4 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met losstaande hoevegebouwen, in geschiedenis minimum teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600): weergave van een woonhuisvolume, vermelding van pachter of eigenaar "Jan Clais". Erf toegankelijk via hek tussen pijlers. Aan oostzijde van het erf staat een witgekalkt en verankerd gerenoveerd boerenhuis van vijf traveeën onder nieuw zadeldak. en zuiden van het woonhuis ligt een half ondergrondse overgroeide gemetselde aardappelkelder met rechte toegangswand met korfboogvormige ingang. Aan noordzijde van het erf ligt een haakse bakstenen schuur onder overkragend zadeldak in zwarte en rode Vlaamse pannen, gesteund op schoringen. Ten zuiden van het erf en diagonaal ten opzichte van de straat staat een bakstenen bakhuis met bewaard ovenhuisje onder lagere nok, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Poel aan zuidzijde.


ID: 86820 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Pontweg 30 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in grote omhaagde tuin, gebouwd in 1973 naar ontwerp (1971) van architect Willy Naert (Egem).


ID: 86821 | Bouwkundig element

Kubistische villa

Pontweg 32 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning met opmerkelijke kubistische vormgeving, gebouwd in 1979 naar ontwerp (1977) van architect Johan Bogaert (signering plaatje inkompijler).


ID: 86832 | Bouwkundig element

Villa

Rijkegemkouterstraat 5 (Tielt)
Villa in bungalowstijl, gebouwd in 1979 naar ontwerp (1976) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Deels in het terrein ingewerkt volume onder platte bedaking met L-vormige plattegrond in ruime, hoog omhaagde tuin waardoor slecht zichtbaar vanaf de straat.


ID: 86845 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Rozeboomlaan 32 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in tuin gebouwd naar ontwerp (1970) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Deels in het terrein ingewerkt rechthoekig volume met hoog omhaagde tuin en brede verharde oprit naar garage.


ID: 87052 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen aan noordzijde van de dorpskern. Aangelegd in 1909 ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was (Aarsele-Dorp), op een perceel dat gekend stond onder de naam "Dood(s)akker". Begraafplaats afgesloten van de weg door een laag bakstenen muurtje, waarachter een rode beukenhaag. Centrale toegang via een ijzeren hek tussen twee robuuste natuurstenen hekpijlers. In de zuidwestelijke hoek zit een tweede toegang. De noordzijde van de begraafplaats wordt afgeschermd door hoge bomen. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, het centrale pad leidt naar een grotkapel.