1871 resultaten
ID: 10594 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Neerloop 12-13 (Lier)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern zeker opklimmend tot de 17de eeuw, doch herhaaldelijk aangepast. De site is toegankelijk via een half verharde toegangsdreef met opgaande lindes.
ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ravenstijn 1 (Lier)
Domein met neoclassicistisch landhuis, koetshuis, boswachterswoning, kapel, als folly opgetrokken toilet, een hoeve met deels ommuurde moestuin en relict van een hoogstamboomgaard, bereikbaar via een korte dreef. Park met deels bewaarde oudere walgracht, heringericht in laat-landschappeijke stijl met vijvers, tuinbruggen, parkbos, bomenrijen en bomengroepen, centraal gazon en solitaire monumentale bomen, standbeeld en bewaard toegangshek.
ID: 74267 | Bouwkundig element
Langemunte 10 (Lierde)
Kasteel van 1664 in verval nadat de laatste eigenaar kanunnik J.-B. Heddebaut in 1842 overleed. In 1881 aangekocht als klooster van de congregatie van de zusters Jozefienen van Sint-Kruiswinkel met bijhorende onderwijsinstelling en meisjeskostschool waarvoor sinds 1882 voortdurend werd ver- en bijgebouwd.
ID: 133061 | Landschappelijk element
St.Jans-Plein (Lierde)
Het Sint-Jans-Plein wordt vanuit het zuidoosten doorkruist met een met bomen begeleide kerkwegel. Hierdoor ontstond een lommerrijk laantje dat met bruine beuken werd beplant.
ID: 74278 | Bouwkundig element
Steenweg 59 (Lierde)
Voornamelijk bakstenen hoevegebouwen onder snijdende pannen zadeldaken rondom deels met beton verharde rechthoekige binnenplaats. Twee rechthoekige toegangspoorten met doorrit links en rechts in de vleugel met koeienstallen ten noordwesten. Boerenhuis van zeven traveeën met jaartal 1768 op zandstenen gevelsteen boven de voordeur.
ID: 302642 | Landschappelijk element
Lovendegem (Lievegem)
De circa 900 meter lange Kasteeldreef te Lovendegem is een deels gekasseide straat, afgezoomd met twee dubbele rijen opgaande zomereiken.
ID: 302646 | Landschappelijk element
Vinderhoute (Lievegem)
De kasteeldreef die het kasteel van Vinderhoute verbindt met het dorpscentrum, bestaat uit twee lijnaanplantingen van opgaande eik. Deze weg is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).
ID: 33427 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Appensvoordestraat 92-94 (Lievegem)
Dubbel onderkelderd kasteel van 1800-1810 in neoclassicistische stijl van twee bouwlagen hoog onder schilddak met dakkapellen, gelegen in een mooi park in landschappelijke stijl voorzien van walgrachten, toegangsdreef met beuken en een grote vijver met drie eilandjes. In het park: ijskelder, vroegere stallen en hovenierswoning en voormalige gedeeltelijk ommuurde moestuin; boven de walgracht, vervallen neogotisch paviljoentje uit eind 19de eeuw.
ID: 33233 | Bouwkundig element
Beke 4 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek opklimmend tot de 13de eeuw. Typische site met walgracht met mottestructuur en 8-vormige omgrachting. Ver achterin gelegen hoeve met lange populierendreef en fraai ijzeren toegangshek.
ID: 33482 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.