Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 59462 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Groeningheschool

Doorniksesteenweg 215 (Kortrijk)
Gesticht in 1914 door Albert Goethals-Vercruysse zie opschrift. Onderkelderd dubbelhuis onder pannen zadeldak met ter hoogte van deurtravee topgevel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw onder afgewolfd dak. Rode baksteenbouw op vernieuwde natuurstenen plint, arduinen lateien doorgetrokken in gele bakstenen muurbanden; vernieuwd houtwerk.


ID: 59499 | Bouwkundig element

Klooster en school

Doorniksewijk 83 (Kortrijk)
Beeldbepalend hoekpand bestaande uit klooster en school. In 1873 oprichting meisjesschool Sint-Lutgard, in 1939 nieuw schoolgebouw in opdracht van Klooster van Zusters van Verrue naar ontwerp van Aimé Latte, waarbij oude gebouwen afgebroken werden. Eenvoudige rode baksteenbouw verticaal geritmeerd door lisenen op de bovenverdieping.


ID: 60606 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Driekerkenstraat 120-124 (Kortrijk)
Oorspronkelijk ook nummers 126-128 behorend tot meisjesschool opgericht in 1853 door zusters uit Congregatie van Heilige Vincentius te Deftinge. Opmerkelijk lager gelegen verankerde bakstenen constructie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 60598 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum

Driekerkenstraat 27 (Kortrijk)
Oorspronkelijk Patronaatszaal met openbare bibliotheek van 1925, zie geveltop, sinds 1960 Parochiaal centrum.Rode baksteenbouw op sokkel van breuksteen en arduin. Lijstgevel gecombineerd met schoudergevel in neoromaansestijl, zie rondbogen van friezen, boogvelden, vensters en nis.


ID: 60593 | Bouwkundig element

Neogotisch klooster

Driekerkenstraat 4, 6A (Kortrijk)
Neogotisch klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo, bijhuis van Deftinge uit 1901 naar ontwerp van Jules Carette. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met dakruiter en dakkapel.


ID: 59521 | Bouwkundig element

Stadslaboratorium

Filips van de Elzaslaan 35 (Kortrijk)
Voormalig stadslaboratorium. Van circa 1937 tot 1967 deed het gebouw dienst als stedelijke meisjesschool. Thans herbergt het gebouw de stedelijke jeugddienst. Imposante gevel, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl en gedateerd Anno 1911, zie cartouches.


ID: 59619 | Bouwkundig element

Herenhuis, brouwerswoning en kapel

Groeningestraat 1 (Kortrijk)
Het Instituut ten Broele met voormalig klooster van Heilige Vincentius à Paulo en kapel. Het huidige gebouwencomplex omvat een herenhuis, gebouwd tussen 1761 en 1765 in opdracht van het Kapittel van Onze-Lieve-Vrouw voor de kanunniken, en de voormalige brouwerswoning van Vandemaele-Valcke van de brouwerij de Krone. Beide gevels werden vernieuwd naar ontwerp van architect L. De Munnynck van 1946. Neobarokke kapel van de zusters Paulinen van 1889, naar ontwerp van architect Van Hoecke.


ID: 59664 | Bouwkundig element

Ten Broele Instituut

Guido Gezellestraat 4-6 (Kortrijk)
Voormalig schoolgebouw van 1928 met een typerende interbellumgevel van gele baksteen.


ID: 59696 | Bouwkundig element

School voor moderne beroepen

Hoveniersstraat 13 (Kortrijk)
Breedhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. In 1929 worden volgens bouwplan twee dakvensters toegevoegd. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel getypeerd door licht vooruitspringende linker poorttravee.


ID: 59905 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Jozef Vandaleplein 7, Lange Steenstraat 41 (Kortrijk)
Gebouwencomplex bestaande uit twee parallelle vleugels, namelijk voorbouw uitziend in de Lange Steenstraat en achterbouw uitziend op het Jozef Vandaleplein, met laterale verbinding, gegroepeerd rondom een rechthoekige geplaveide binnenkoer. In 1765 wordt het pand aangekocht door de priester-filantroop Jozef Vandale voor zijn broedergemeenschap. De achterbouw wordt ingericht als school.