Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 36230 | Bouwkundig element

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 200933 | Bouwkundig element

Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog

Gemeenteplein (Melle)
Het gedenkteken voor de Franse vlootfusiliers werd onthuld in 1937 en nog hetzelfde jaar kreeg het op het Concours National des Maîtres-carriers de Belgique de tweede prijs na het Albertmonument te Gent. Het beeld is van de hand van architect W. Van Hove uit Ukkel in samenwerking met beeldhouwer J. Bernaerts.


ID: 56283 | Bouwkundig element

Mariakapel

Dronckaertstraat (Menen)
Bedehuisje van 1862 zie verdiepte muurvlakken met geschilderd opschrift. Baksteenbouw op zeszijdige plattegrond. Witgekalkt parement op groengeschilderde plint, geritmeerd door pilaster met eenvoudig kapiteel.


ID: 56153 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Georiënteerde driebeukige kerk, opgetrokken in neogotische stijl. Opgericht in 1877-1879 naar ontwerp van L. De Geyne. Kerk, deels omzoomd met kastanjebomen. Tuin met Mariagrotje, met klimop begroeid. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het kerkplein.


ID: 56295 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Moeskroenstraat 696 (Menen)
Ondanks de verscheidene verbouwingen door de eeuwen heen behield de kerk haar globale plattegrond uit de romaanse periode. In 1658 wordt de romaanse kerk grotendeels vernield door brand. In 1664 is de restauratie voltooid. In vergelijking met de romaanse kerk, heeft de kerk nu een andere torennaald en hoger opgetrokken dwarsbeuken. In de 19de eeuw wordt geconstateerd dat de kerk te klein is geworden en wordt ze uitgebreid met twee traveeën naar het westen.


ID: 56015 | Bouwkundig element

Vleugel van Sint-Jorisschool

Rijselstraat 73 (Menen)
Opvallende lijstgevel met begane grond van natuursteen en verdiepingen van gele baksteen opgetrokken in 1947 confer sluitsteen rondboogpoort.


ID: 56051 | Bouwkundig element

Oud sluizencomplex

Sluizenkaai (Menen)
Oud sluizencomplex met stuw- en schutsluizen, daterend van 1920-21 en opgericht na het graven van de Leiebedding langs de Sluizenkaai. Van dan af konden schepen van 300 ton ongehinderd granen en vooral kolen uit Frankrijk naar de Leiestreek aanvoeren. Tegenover de sluizen lag een douanekantoor. Voor de scheepvaart was dit de grensovergang tussen België en Frankrijk. Bedieningsgebouw van twee traveeën en één bouwlaag van rode baksteen.


ID: 205223 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden

Vander Merschplein (Menen)
Oorlogsgedenkteken, omgeven door kastanjebomen, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebeeldhouwd door de Menense kunstenares Yvonne Serruys. Het beeld met voorstelling van een weeklagende vrouw, beschermd door een engel werd in 1968 overgebracht van de Grote Markt naar het plein.


ID: 303861 | Bouwkundig element

Begraafplaats Merchtem

Brusselsesteenweg 63 (Merchtem)
Ommuurde en deels omhaagde begraafplaats op een rechthoekige plattegrond, in gebruik genomen omstreeks 1905.


ID: 40251 | Bouwkundig element

Woning en drukkerij Maurits Sacré

Korte Ridderstraat 5 (Merchtem)
Dorpswoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en grijs gecementeerde voorgevel op hardstenen plint, kadastraal geregistreerd in 1888, drukkerij in 1911 opgericht in de tuin.