Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 132519 | Landschappelijk element

Syrische jeneverbes bij Kasteel van Hardelingen

Hardelingenstraat 5 (Hoeselt)
De Syrische jeneverbes staat in wat nog rest van het laat 19de-eeuwse kasteelpark van Hardelingen en is een belangrijk relict van het oude parkbomenbestand.


ID: 132520 | Landschappelijk element

Oude grauwe abeel bij Kasteel van Hardelingen

Hardelingenstraat 5 (Hoeselt)
De grauwe abeel staat in wat nog rest van het laat 19de-eeuwse kasteelpark van Hardelingen en is een belangrijke relict van het oude parkbomenbestand.


ID: 833 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve

Romershovenstraat 120 (Hoeselt)
Het complex bestaat uit een woonhuis-stalvolume, een vakwerkstal en -bakhuis, een bakstenen stal en een waterput.


ID: 303039 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bruyn

Chartreuzenberg 37-39, 37A (Holsbeek)
Landhuis De Bruyn kreeg het huidig uitzicht vooral in 1894, bij verbouwingen van een in 1800-1820 gebouwd buitenhuis. In zelfde bouwfase, bouw van dienstgebouw met "orangiehof, remise en stal". Links van het landhuis, rond gebouwtje uit 1867. De kasteelboerderij kreeg haar L-vormig grondplan in de 19de eeuw. Omgeven door park, aangelegd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, in landschappelijke stijl, circa 10 hectare; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.


ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Tilt

Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.


ID: 132047 | Landschappelijk element

Winterlinde bij Sint-Jozefkapel

Peerse (Holsbeek)
Op een aangelegd heuveltje in de velden staat er een winterlinde bij de Sint-Jozefkapel. De toegetakelde kapelboom heeft een belangrijk deel van de kruin verloren en heeft hierdoor een afwijkende groeivorm. De stam is hol en de boom heeft de kenmerken van een veteraanboom. Winterlinde is onder de lindes de meest zeldzame soort.


ID: 303040 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Lambertusparochie

St.-Lambertusstraat 13 (Holsbeek)
Pastorie gebouwd als dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl aan het begin van de 18de eeuw (1707 volgens de muurankers), gelegen in ommuurde pastorietuin met tweeledige indeling van 63 are; op enkele oude bomen en een beplantingsheuveltje na zijn alle aanlegdetails verdwenen; heraanleg in 1999.


ID: 50907 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Beukenhuis

Amersveldestraat 65 (Hooglede)
Dieperin gelegen, vrijstaand herenhuis 't Beukenhuis uit het laatste kwart 19de-eerste kwart 20ste eeuw, met omhaagde voortuin.


ID: 50912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.