Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 32738 | Bouwkundig element

Bejaardentehuis

Poperingestraat 36, 36A (Heuvelland)
Voormalig bejaardentehuis, thans centrum voor jeugdtoerisme, op driehoekig perceel gevormd door kruising van Roodkruis- en Poperingestraat. Geel bakstenen gebouwencomplex.


ID: 32646 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Reningelststraat 7 (Heuvelland)
Neoclassicistisch herenhuis met voortuintje, afgezet door middel van hek tussen postamenten. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met oeils-de-boeuf, uit het begin van de jaren 1920.


ID: 308179 | Bouwkundig element

Semigesloten wederopbouwhoeve

Schomminkelstraat 34 (Heuvelland)
De wederopbouwhoeve heeft een kenmerkende semigesloten opstelling in U-vorm. Bij deze hoeve sluit een kleine hoogstamboomgaard aan. Voor de Eerste Wereldoorlog lag de minstens 19de-eeuwse hoeve verder van de weg af. De eigenaar bouwde de hoeve na de oorlogsvernietiging noordelijker, tegen de straat, opnieuw op. De regionalistische baksteenarchitectuur sluit sterk aan bij de hoevebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ook het bakhuis refereert aan een 19de-eeuwse hoevetypologie. Het erf is toegankelijk via een ijzeren poort tussen sierlijke hardstenen pijlers.


ID: 32627 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Georiënteerde kerk, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dumont van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallenkerk met westtoren. Eclectisch bedehuis qua materiaalgebruik, opstand en plattegrond, aansluitend bij de laatgotische regionale kerkbouw, echter architecturaal aanleunend bij het zogenaamd "school neoromaans" van de toenmalige kerkbouw. Omringend kerkhof afgezoomd door middel van haag en lindebomen. Ten zuidwesten, geplaveid toegangspad met bakstenen hekpijlers.


ID: 32725 | Bouwkundig element

Hoeve

Sulferbergstraat 28 (Heuvelland)
Langgestrekte hoeve met dwarsschuur, koestal, vijf traveeën tellend woonhuis en stal rechts,; voorliggend begrint erf afgezoomd met doornhaag; erftoegang gemarkeerd met hekpijlers.


ID: 134185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Mariadal

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Omwalde site van het rond 1450 opgerichte klooster Maagdendal of Mariadal van de bogaarden. In 1820 werd het kloosterdomein aangekocht door de congregatie 'Soeurs de l'Union au Sacré-Coeur' die in de bestaande gebouwen een kostschool voor meisjes inrichtte. Verbouwingen van het complex in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Sint-Annavleugel dateert van 1909. Eclectische noordoostvleugel van 1922 naar ontwerp van Pierre Langerock. Omgeven door domein van circa 4,5 hectare aangelegd in de loop van de 19de eeuw; een landschappelijke aanleg met Lourdesgrot en twee boogbrugjes en sporen van een neo-Franse tuin uit eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 306937 | Bouwkundig element

Kasteeltje Huilewind met hoeve

Meerstraat 15 (Hoegaarden)
Het kasteeltje Huilewind in neotraditionele stijl met bijhorende hoevegebouwen werd in 1928 op het kadaster geregistreerd op naam van Jean Arnoldus Cypers en compagnie. Volgens een inscriptiesteen werd het kasteeltje in 1923 gerealiseerd.


ID: 43579 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Ermelindisparochie

St.-Laurentiusstraat 2 (Hoegaarden)
Twee verdiepingen hoog dubbelhuis uit 1779, afgedekt met een wolfsdak. Aan linkerzijde, bijbouw uit 19de en 20ste eeuw.


ID: 302940 | Bouwkundig element

Landhuis de Quirini

de Quirinilaan 2 (Hoeilaart)
Neogotisch landhuis met omringend park, opgetrokken door Jules de Quirini in 1895 naar een ontwerp van architect Frans Van Ophem. Op oude prentkaarten ook benoemd als Château du Smeyberg.


ID: 303030 | Bouwkundig element

Villa Vandervaeren

Jan Baptist Denayerstraat 22 (Hoeilaart)
Serristenwoning van 1900, met grote omringende tuin. De woning werd gebouwd door Jan Baptist Désiré Vandervaeren, burgemeester van Hoeilaart in de periode 1896-1911 en 1921-1926.