Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 83192 | Bouwkundig element

Stadswoning

Potterierei 66-69 (Brugge)
Breedhuis op L-vormige plattegrond van vijf + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel, okergeelbeschilderd boven een zwarte plint. 19de-eeuws uitzicht, doch oude 17de-eeuwse kern.


ID: 82773 | Bouwkundig element

Neogotisch godshuis

Raamstraat 29-57 (Brugge)
Voormalig neogotisch godshuis, gesticht in 1919, zie cartouche boven de poort, opgericht op een deel van de grond van de voormalige gieterij "De Jaegher".


ID: 79940 | Bouwkundig element

Prins Albertdok

Rederskaai (Brugge)
Ontstaan als schuilhaven voor vissersboten in 1906. De benaming werd pas toegekend in 1957 bij de feestelijkheden naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de haven waarbij toenmalig Prins Albert het dok openstelde.


ID: 79941 | Bouwkundig element

Havenmeestergebouw

Rederskaai 1 (Brugge)
Havenmeestergebouw van de jachtclub "R.B.S.C." of "Royal Belgian Sailing Club". In de jaren 1950 wordt in de noordwesthoek van de vissershaven door het Beheer Bruggen en Wegen, dienst der Kust, op initiatief van de Knokse graaf Maurice Lippens een vlottende brug van 150 meter aangelegd voor plezierjachten.


ID: 200814 | Bouwkundig element

Natiegebouw Patricius

Riddersstraat 7 (Brugge)
Dit pand, zogenaamd “Patricius” deed van 1493 tot 1520 (?) dienst als Portugees natiehuis. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat hier een diephuis met een imposante schermgevel afgebeeld. Volgens een steen op de zolder dateert de voorgevel van 1849. Toen werd vermoedelijk de schermgevel vervangen door een vlakke lijstgevel met behoud van de constructieve elementen van het pand cf. de kelder en de balklagen. De kelder was oorspronkelijk voorzien van een kruisribgewelf en werd in de loop van de achttiende eeuw vervangen door gordelbogen. De aanzetten van het vroegere gewelf zijn nog bewaard gebleven. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art-nouveau. Het imposante dakgebinte werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.


ID: 77808 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex met kantoren en telefooncentrale

Rijselstraat 1 (Brugge)
Gebouwencomplex met administratieve doeleinden en telefooncentrale, ontworpen in 1989 in rode baksteen door de architecten H. Augustyniak, P. De Maeght en R. Vernimmen.


ID: 77826 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Rode Poort

Rijselstraat 231 (Brugge)
Heden een bepleisterde en beschilderd gebouw met villa-allures, ingericht als kantoren. Het 19de-eeuwse koetsgebouw eveneens zwaar gerestaureerd en met zelfde functie. Villa en koetsgebouw gelegen in een ruim park, deels aangelegd in landschappelijke stijl met vijver en deels geometrisch met drevenpatroon. Lange toegangsdreef.


ID: 77821 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Bloemenoord met park

Rijselstraat 98 (Brugge)
Het kasteel Bloemenoord dateert van het begin van de 20ste eeuw en was in oorsprong verfraaid met een lusttuin en een uitgestrekt kasteelpark, waarvan nog een deel is overgebleven. Eclectisch landhuis, waarvan het uitzicht bepaald wordt door werken omstreeks 1905-1908 naar ontwerp van de Gentse architect L. Morial. Park met centrale vijver, glooiende hellingen en gevarieerd bomenbestand.


ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.


ID: 57854 | Bouwkundig element

Kasteel Rustenburg

Ruddershove 3 (Brugge)
Het weliswaar sterk verbouwde hoofdvolume heeft een verankerde bakstenen witbeschilderde lijstgevel oorspronkelijk voorzien van een korfboogvormige koetsendoorrit in natuurstenen geblokte omlijsting.