Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 79261 | Bouwkundig element

Drievoudige schuif gelegen op de Rijtgracht

Waterhoek (Avelgem)
Drievoudige schuif gelegen op de Rijtgracht. Het tracé van de gracht is reeds deels herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778). De gracht staat getekend tussen Avelgem en het gehucht Rugge, het deel tussen het gehucht en Waarmaarde is niet weergegeven. Vermoedelijk is de aanleg van de gracht te situeren in de middeleeuwen, een periode waar de Scheldemeersen ontgonnen werden door onder meer de abdij van Ename, een abdij met veel grondbezit in de regio en ook lange tijd eigenaar van een grote hoeve met name het zogenaamd "Hof van Ename" .


ID: 79258 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Waterhoek 31 (Avelgem)
Vrijstaand burgerhuis uit het eerste kwart voor de 20ste eeuw.


ID: 79259 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Waterhoek 51 (Avelgem)
Vrijstaand burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van rode baksteen verfraaid door witte sierbaksteen.


ID: 79260 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Waterhoek 61 (Avelgem)
Vrijstaand burgerhuis, in achterin gelegen straatje met eenvoudige bakstenen lijstgevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Licht vooruitspringende deurtravee. Rechthoekige muuropeningen met ijzeren I-balken, vernieuwd schrijnwerk.


ID: 79256 | Bouwkundig element

Half vrijstaand burgerhuis

Waterhoek 8 (Avelgem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van rode baksteen, verdiepte vensters, verfraaid door overhoekse muizentandfries. Vernieuwd schrijnwerk.


ID: 79257 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterhoek 9 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Woonhuis en stalvleugel staan aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf.


ID: 79248 | Bouwkundig element

Station Avelgem

Yzerwegstraat 1 (Avelgem)
Voormalig station, gelegen op de lijnen 83, 85 en 87, eertijds een belangrijk punt in het goederenvervoer tussen steden en gemeenten met een niet te onderschatten industriële activiteit. Landelijk, voormalig stationsgebouw van het Wederopbouwtype door de staat gebouwd in 1924 naar ontwerp van architect P. Ongenae. Centraal gedeelte van één bouwlaag met rechts daarvan woning van twee bouwlagen. Bijgebouwtje voor sanitair en lampisterie.


ID: 46363 | Bouwkundig element

Boerenwoning van voormalige hoeve

Alphenseweg 14 (Baarle-Hertog)
Boerenwoning van vier traveeën en smalle achterbouw van circa 1910. Dubbelhuis met lijstgevel op arduinen plint, dito muurbanden en sluitstenen, sierankers.


ID: 46362 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Alphenseweg 6 (Baarle-Hertog)
Woonstalhuis van acht traveeën onder zadeldak vermoedelijk opklimmend tot 1899; huidig hoofdvolume en schuur van circa 1914.


ID: 46364 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Burgemeester van Gilsestraat 1 (Baarle-Hertog)
Halfvrijstaand bakstenen woonstalhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak. Oorspronkelijk één geheel met aanpalend herenhuis.