2040 resultaten
ID: 17638 | Bouwkundig element
Koningin Astridplein 16, 15A-B (Kruibeke)
In 1846 gebouwd als twee afzonderlijke woningen; in 1874 (kadasterarchief) tot één eigendom versmolten en waarschijnlijk aan de buitenzijde ook grondig aangepast.
ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.
ID: 17711 | Bouwkundig element
Mercatorplein (Kruibeke)
Meer dan levensgroot bronzen beeld op vierzijdige arduinen sokkel. Beeld gesigneerd F. Van Havermaet, 1870 en gegoten te Brussel bij Cie. des Bronzes, Directeur A. Verhaeren.
ID: 17588 | Bouwkundig element
O.L.Vrouwplein 19 (Kruibeke)
Het neogotische gemeentehuis gedateerd in 1870 en toegeschreven aan de Engelse architect W.C. Brangwyn, gebouwd op de plaats van een vroegere herberg, vermeld in 1725 en waarvan twee plaatsen gebruikt werden als schepenhuis. Sober bakstenen gebouw in een vrij geïnterpreteerde burgerlijke neogotiek van zes traveeën en twee bouwlagen met horizontale accentuering in de lijstgevel.
ID: 74361 | Bouwkundig element
Colijnstraat 1 (Kruisem)
Eclectische vrijstaande woning op het platteland, gebouwd als directeurswoning in 1897 bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel met voornamelijk neogotische stijlkenmerken.
ID: 74329 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 34-38, 36A, 34A-B (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.
ID: 200935 | Bouwkundig element
Kerkhofweg 6 (Kruisem)
Rechts van de dekenij ligt de begraafplaats, aangelegd vanaf 1844 op grond gekocht van de toenmalige kasteelheer, burggraaf Desmanet de Biesme. Ingezegend op 25 maart 1848 door pastoor Senesal. Het is een volledig omhaagd terrein met een toegangshek tussen vierkante, gewitte bakstenen pijlers. Aan de zuidoostzijde bleef een imposante geschoren taxushaag met aan de binnenzijde een rij populieren bewaard.
ID: 74442 | Bouwkundig element
Landegemstraat 21 (Kruisem)
Alleenstaand burgerhuis in ommuurde tuin met links ervoor, in de muur ingewerkte kapel geflankeerd door gebogen muurschermen en bakstenen pijlers; gekasseid voorpleintje. Houten hek tussen vierkante gewitte pijlers rechts voor het huis.
ID: 74389 | Bouwkundig element
Markt 25 (Kruisem)
Niet georiënteerde neogotische kerk met basilicale aanleg en noordelijke toren, naar ontwerp van de Kortrijkse provinciale architect Pierre Croquison en voltooid in 1855.
ID: 74294 | Bouwkundig element
Nokeredorpstraat 13A (Kruisem)
De parochiekerk Sint-Ursmarus, teruggaand tot de 12de eeuw, fungeerde als begraafplaats voor de kasteelheren van Nokere. Het interieur van de kerk herbergt een uniek ensemble geschonken door de lokale kasteelheren. Het deels ommuurde en omhaagde voormalig kerkhof omgeeft de kerk.