Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 303928 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Krekelendries (Merchtem)
Oorlogsmonument van 1919-1920 naar ontwerp van beeldhouwer Ferdinand Gysen, het monument brengt hulde aan de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.


ID: 200047 | Bouwkundig element

Fordgarage

Krekelendries 11, 11A, Vesten 53 (Merchtem)
Modernistische garage in pakketbootstijl, van Alfred George en kadastraal geregistreerd in 1935, omstreeks 1938 werd de bouw van een mechaniekrijtuigmakerij geregistreerd aan Vesten.


ID: 303992 | Bouwkundig element

Johannes De Doperkapel

Meutersweg 55 (Merchtem)
Kapel geflankeerd door twee hardstenen gedenkplaten, geïntegreerd in de noordelijke zijgevel van een heden verbouwde boerenwoning en daterend uit het vierde kwart 19de eeuw.


ID: 303850 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en omringend kerkhof

Nieuwbaan 75 (Merchtem)
Neogotische parochiekerk gebouwd naar ontwerp van Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1880 en vergroot met één travee in 1903, achterin op het ontruimde kerkhof is een Mariagrot uit eind 19de eeuw, evenals een recent oorlogsmonument.


ID: 36495 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gaversesteenweg 851 (Merelbeke)
Alleenstaand burgerhuis van twee bouwlagen en oorspronkelijk vijf traveeën met zadeldak, gebouwd in 1866; in 1893 aangekocht door mevrouw de Smet de Naeyer en omgevormd tot klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Gedenksteen ingemetseld naast de deur.


ID: 212468 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Hundelgemsesteenweg (Merelbeke)
Het beeld toont een jonge overmoedige soldaat sprekend van durf met naast hem een wakende leeuw. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule. Dit oorlogsmonument werd na de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met de namen van de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers.


ID: 36368 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Merelbeke

Hundelgemsesteenweg 622-624, Kerkstraat 2A (Merelbeke)
Op de hoek met Kerkstraat gebouwd gemeentehuis met rechts de later geannexeerde oorspronkelijke woning van burgemeester A. Hebbelynck, volgens archiefstukken en opschrift herdenkingssteen gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect H. Geirnaert. L-vormig beeldbepalend neogotisch gebouw aansluitend bij de landelijke gemeentehuizen in neostijl.


ID: 36443 | Bouwkundig element

Parochie- en bedevaartkerk Sint-Anna met kerkhof

Lindestraat (Merelbeke)
Barokke plattelandskerk van baksteen en Balegemse zandsteen met eenvoudige plattegrond. De opbouw van de kerk ving aan in 1641 en werd in 1663 beëindigd. Omheind, vergroend kerkhof met een collectie aan graftekens vanaf de tweede helft 19de eeuw tot eind 20ste eeuw. Neogotische houten portiek met calvariebeeldengroep in de oksel tussen de westelijke toren en de zuidelijke zijbeuk.


ID: 200693 | Bouwkundig element

The Island of Ireland Peace park

Armentierssteenweg (Mesen)
'The Island of Ireland Peace Park' of het 'Ierse vredespark' wil een nationaal gedenkteken zijn waarbij alle Ieren herdacht worden die omgekomen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dit zonder rekening te houden met afkomst, religie of militaire eenheid. Het gedenkteken met een 'round tower', naar ontwerp van de architecten John O'Grady en Toon Breyne, werd in 1998 ingehuldigd.


ID: 213288 | Bouwkundig element

Gedenksteen militaire doden

Markt (Mesen)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de militairen, afkomstig uit Mesen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen. Het gedenkteken is het werk van Hector Timmerman uit Ieper.