Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 131459 | Landschappelijk element

Gekruiste beukenhaag bij Hof ter Mick

Mikhof 9 (Brasschaat)
De gevlochten beukenhaag staat langs de moestuin ten noordwesten van Hof ter Mick en werd destijds aangeplant als afsluiting. De aanplant dateert vermoedelijk van bij de aanleg van de Engelse tuin in 1830.


ID: 12820 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij Sint-Antonius Abtparochie

Miksebaan 3 (Brasschaat)
Laatclassicistisch dubbelhuis uit begin 19de eeuw, gelegen ten oosten van de Sint-Antoniuskerk tegenover het park van Brasschaat. De pastorie is omgeven door een grote siertuin met topiary en opgaande bomen en begrensd met een bakstenen omheiningsmuur.


ID: 135359 | Landschappelijk geheel

Brechtse Heide

Brecht, Sint-Job-in-'t Goor, Sint-Lenaarts (Brecht), Westmalle (Malle), Schilde (Schilde)
De Brechtse Heide ligt op de tweede hoogste cuesta in de provincie Antwerpen. De kleilagen in de ondergrond zorgen ervoor dat het grondwater hoog staat. Tot in de tweede helft van de 18de eeuw was de Brechtse Heide nog onderdeel van een uitgestrekt heidegebied, de ‘Westmaltesche Heijde’. De op de historische kaarten weergegeven vennen vinden we tot vandaag terug in het gebied. De eerste ontginningen in het gebied situeren zich rond de Grote Vraaghoeve waar reeds in 1168 een hoeve zou hebben gestaan. Het huidige landschap bestaat uit de boscomplexen in het westen, een gecompartimenteerd landschap in het midden en in het oosten een eerder open landschap met weilanden. Het landschap van de Brechtse heide is één van de grootste gaaf bewaarde landschappen van de provincie Antwerpen.


ID: 12844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel met omgeving

Broeckhovenstraat 5 (Brecht)
Kapel opnieuw opgericht in 1642 op plaats van oudere kapel verwoest in 1584. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ligt op een deels omgracht grasveld met een beukenhaag. Rondom de kapel staan 16 opgaande winterlindes. Tussen de woningen is het deel van voetweg dat uitgeeft aan de kapel, bewaard gebleven. Deze onverharde voetweg wordt aan de Leemstraat gemarkeerd door een opgaande beuk met Mariakapelletje. Het deels omgrachte kapelhof was oorspronkelijk aan weerszijden vergezeld van een langgerekte weide met een gracht aan de straatzijde. Enkel het weideperceel aan de oostzijde bleef bewaard.


ID: 12850 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoekstraat 36 (Brecht)
Omhaagde hoeve bestaande uit parallel gebouwd woonstalhuis en schuur waarrond weilanden en recentere hoeven; beuk ten noordoosten van het woonhuis.


ID: 12872 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Kattenhoflaan 43 (Brecht)
Boerenhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak, te dateren midden 19de eeuw.


ID: 12874 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Kerklei 9 (Brecht)
Gelegen in omhaagde tuin, circa 1930 gebruikt als kapel; na de Tweede Wereldoorlog verbouwd tot woonhuis, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 12854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Waterhoeve

Lessiusstraat 29 (Brecht)
Omgrachte 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen. Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) opklimmend tot de 18de eeuw (zie oude plannen), ten oosten deels vernieuwde langsschuur (nok loodrecht op de straat), ten noorden bakhuis gedateerd 1773 en waterput, laatstgenoemde tussen woonhuis en bakhuis, ten zuidoosten recentere bijstel met afdak. In het westen gracht: motte waarop naar verluidt eertijds een houten toren stond. Vandaag is de omwalling nog steeds intact en gemarkeerd door een bomen- en struikenrij. Ook de halfcirkelvormige gracht met de motte is nog aanwezig. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de gracht, bevindt zich een hoogstamboomgaard. Het hoevedomein is afgebakend door een hek met een geschoren haag en een bomenrij erachter. Rondom komt weiland onder bomen voor.


ID: 308183 | Landschappelijk element

Tilburgbaan

Tilburgbaan (Brecht)
De Tilburgbaan loopt van in Sint-Job-in-'t Goor oostwaarts tot net voorbij de Sint-Theobalduskapel in het gehucht Locht. Het betreft een kaarsrecht tracé dat parallel loopt met het kanaal Dessel-Schoten. Waar de Tilburglaan door bosgebied en tussen landbouwgrond loopt, is het wegdek onverhard en zijn de langsgrachten bewaard. Langs een deel van het tracé staan opgaande eiken als wegbeplanting.


ID: 12865 | Bouwkundig element

Hoeve De Broeigans

Tilburgbaan 52 (Brecht)
Hoeve met omhaagd erf, gelegen tegenover de kapel. Hoeve met boeiend volumespel door de losstaande bestanddelen uit de 17de en de 19de eeuw, latere aanpassingen.