Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 308501 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beverenstraat 123 (Hooglede)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo dezelfde opstelling. Losse, lage bestanddelen van verankerde, rode baksteen L-vormig gegroepeerd rond een begrint erf met voorliggende boomgaard.


ID: 50922 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Hazewindstraat 20 (Hooglede)
Hoeve met U-vormige opstelling van de losse bestanddelen aangeduid op de Atlas der Buurtwegen. Bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken: ten noorden boerenhuis met kern van 1772 en een gevelparement uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, en ten oosten dwarsschuur met jaarsteen 1910. Ten westen, resten van meidoornhaag. Erftoegang ten zuiden.


ID: 50931 | Bouwkundig element

Villa

Hogestraat 172 (Hooglede)
Dieperin gelegen vrijstaand dubbelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw in omhaagde en beboomde voortuin met hek; vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat) met houten kroonlijst op gekoppelde modillons.


ID: 50928 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hogestraat 52 (Hooglede)
Vrijstaand, neoclassicistisch herenhuis van 1880, opgericht door rentenier L. Van Issacker in omhaagde en beboomde tuin. Rechts ijzeren hek tussen twee pijlers dat leidt tot bijgebouw, heden garage.


ID: 50934 | Bouwkundig element

Herenhuis

Ieperstraat 7 (Hooglede)
Herenhuis van 1872. Ter hoogte van landweg, hoge tuinmuur met paneelversiering. Tuin met drieledige terrasaanleg voorzien van grasperk in het midden verbonden door brug uit de jaren 1920 met omhaagde moestuin beneden, laatst genoemde afgesloten door vijf rode beuken.


ID: 50952 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortemarkstraat 37 (Hooglede)
Hoeve met aan de straat meidoornhaag. Losse lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Woonhuis ten noorden en stal/schuur ten westen van begrint erf.


ID: 135360 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Mark en kasteel van Hoogstraten

Hoogstraten, Minderhout, Wortel (Hoogstraten)
Het grootste deel van de structuur van dit gebied gaat zeker terug tot eind 18de eeuw. Het gaat daarbij om het Kasteel van Hoogstraten, de site met omwalling van ’t Withof, een aantal dreven en de loop van de Mark met lager gelegen valleigronden. Het is deze relatief sterk meanderende loop van de Mark met bijhorende vallei die voor een groot deel de wetenschappelijke en ook ruimtelijk structurerende waarde van het gebied vertegenwoordigt. Als geheel kan het landschap, zoals we het nu kunnen waarnemen, worden gekarakteriseerd als een compartimentenlandschap van afwisselend open landbouwgronden en gesloten bospercelen, met oude dreven en bomenrijen.


ID: 46673 | Bouwkundig element

Hoeve

Elsakker 14 (Hoogstraten)
Oude hoevesite met 19de-eeuws woonstalhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 46681 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Heerle 60-62 (Hoogstraten)
Twee boerenarbeiderswoningen, gelegen langs een zijweg van Heerle, gebouwd circa 1870 in opdracht van grootgrondbezitter E. Jacquemyns.


ID: 46470 | Bouwkundig element

Hoeve

Katelijnestraat 76 (Hoogstraten)
Voormalige hoeve met woonhuis, stal en schuur onder doorlopend zadeldak van circa 1882. Met beukenhaag afgeboorde doorrit naar erf aan noordwestzijde.