Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1850 resultaten


ID: 213560 | Bouwkundig element

Vier Duitse militaire posten Canopus Trench

Wijngaardstraat (Langemark-Poelkapelle)
Vier Duitse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakten van eenzelfde stelling, de 'Albrechtstellung' of 'Canopus Trench' geheten. In deze loopgraven werden de betonnen constructies nagenoeg tegen elkaar opgetrokken. Zowel tijdens de Tweede als Derde Slag bij Ieper als tijdens het Duitse Lente-Offensief zou in deze regio zwaar gevochten worden. Eens veroverd door de geallieerden tijdens de Derde Slag bij Ieper, werden de bunkers aangepast aan de nieuwe frontsituatie.


ID: 47860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.


ID: 216997 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Groene Jagerstraat (Ledegem)
Eén van twee nabijgelegen Duitse mitrailleurposten, die deel uitmaakten van de tweede lijn van de 'Flandern I Stellung', die in de winter van 1917-1918 werd aangelegd.


ID: 216996 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Groene Jagerstraat 2 (Ledegem)
Eén van twee nabijgelegen Duitse mitrailleurposten uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakten van de tweede lijn van de 'Flandern I Stellung', die in de winter van 1917-1918 werd aangelegd.


ID: 216998 | Bouwkundig element

Duitse commandopost 'Lord Farm'

Industrieweg (Ledegem)
Duitse commandopost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij een boerderij die op Britse militaire stafkaarten aangeduid werd met 'Lord Farm'. De constructie lag op het tracé van de 'Flandern I Stellung' die na de Derde Slag bij Ieper (31 juli – 10 november 1917) werd aangelegd.


ID: 24328 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Kortwagenstraat 89 (Ledegem)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels begrint erf; boerenhuis, stalling en dwarsschuur respectievelijk ten noorden, oosten en zuiden; erftoegang ten noordoosten.


ID: 217000 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Rollegemstraat 104 (Ledegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Vermoedelijk betreft het een commandopost.


ID: 216999 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Rollegemstraat 59 (Ledegem)
Duitse bunker, opgetrokken in het centrum van Ledegem, achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' uit 1918. Vermoedelijk betreft het een Duitse commandopost.


ID: 217001 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Stationsstraat 47 (Ledegem)
Duitse mitrailleurpost, opgetrokken tegen de berm van de voormalige spoorlijn Roeselare-Menen.


ID: 39928 | Bouwkundig element

Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Het kasteel was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel en vanaf de 13de eeuw van Brabant. Vermoedelijke oprichting van een burcht, circa 1240, door Godfried van Leuven, als verdediging - voornamelijk van Brussel - tegen Vlaanderen en Henegouwen.