Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 135178 | Landschappelijk geheel

Bulskampveld en Sint-Pietersveld

Beernem (Beernem), Hertsberge (Oostkamp), Ruiselede, Wingene (Wingene)
Het provinciaal domein Bulskampveld verwijst in zijn benaming naar een (nu verdwenen) uitgestrekt middeleeuws heidegebied ten zuiden van Brugge in zandig Binnen-Vlaanderen. Voor wie er nu rondloopt, vallen de bossen en de statige dreven op, die in een strak dambordvormig patroon liggen. Maar zo is het niet altijd geweest. De geometrisch aangelegde drevenstructuren zijn het resultaat van een volledig make-over van het heidelandschap met veldvijvers uit het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw. In die periode verschenen ook verschillende kasteeldomeinen in het gebied, waaronder het kasteeldomein Bulskampveld/Lippensgoed het belangrijkste is.


ID: 135141 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Rijkevelde en omgeving

Oedelem (Beernem), Assebroek, Sint-Kruis (Brugge), Sijsele (Damme)
Door de arme zandgrond was dit gebied tot de 18de eeuw een wastine die benut werd als gemeenschappelijke graasgrond met heidevegetatie en enkele verspreid gelegen veldvijvers. In de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw werden deze minder goeie landbouwgronden aanvankelijk met loofbomen bebost, later met naaldbomen. Het landschap wordt gestructureerd door het reliëf (landduinen) en de hydrografie: centraal in het gebied loopt de Meersbeek van Sijsele in west-zuidwestelijke richting. De Loweiden zijn een complex van voornamelijk weilanden en in mindere mate akkerlanden met een zeer kleinschalige percelering die historisch vrij stabiel is. De bebouwing (onder meer kasteel Rijkevelde, Hof ter Leiden en kasteel Ten Torre) bevindt zich vooral aan de rand van de vallei op hoger gelegen gronden. In de noordwestelijke uithoek ligt het natuurgebied Schobbejakshoogte.


ID: 88938 | Bouwkundig element

Giltshoeve

Akkerstraat 24 (Beernem)
Achterin gelegen historische hoeve toegankelijk via een lange populierendreef. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, van 1827 en uitgebreid in 1882, imposante dwarsschuur gebouwd in 1874 en kleine stal van verankerde rode baksteen.


ID: 88940 | Bouwkundig element

Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen

Akkerstraat 55 (Beernem)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een omhaagd perceel toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan betonnen pijlers.


ID: 89130 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Akkerstraat 66 (Beernem)
Woonhuis volgens het kadaster daterend van 1930 en vergroot in 1947. Achterliggende stal/schuur volgens het kadaster gebouwd in 1947. Parallel landgebouw was oorspronkelijk het woonhuis van de oude hoeve. Oorspronkelijk woonhuis: restanten van vakwerk aanwezig in het muurwerk, deel uitmakend van oorspronkelijke gevel van voor 1830.


ID: 88942 | Bouwkundig element

Molenhuis Audenaerdemolen

Audenaerdemolen 6 (Beernem)
Kleine achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen te situeren op een gedeeltelijk met gras begroeid en gedeeltelijk bekiezeld erf. Boerenhuis, volgens jaarsteen boven de deur, uit 1809. Lage verankerde baksteenbouw. Ten oosten vrijstaande schuur van verankerde baksteen onder pannen zadeldak.


ID: 88943 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Audenaerdemolen 9 (Beernem)
Hoeve bestaande uit een woonhuis, een schuur en een recente loods binnen een U-vormige opstelling rondom een onverhard erf.


ID: 89152 | Bouwkundig element

Hoeve Veldbalie

Beekstraat 118 (Beernem)
Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Woonhuis van het erf afgescheiden door een betonnen afsluiting. Gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 89147 | Bouwkundig element

Herberg De Spriet

Beekstraat 91 (Beernem)
Losse bestanddelen ingeplant op een omhaagd perceel met meidoornhaag en toegankelijk via een gekasseide oprit. Boerenwoning, volgens het kadaster gebouwd in 1877. Schuur loodrecht op de straat gebouwd. Staat reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830.


ID: 89148 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beekstraat 99 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Toegankelijk via een erfoprit geflankeerd door betonnen erfpijlers met bolbekroning en smeedijzeren hekken. Geflankeerd door bomen. Imposante dwarsschuur met geïntegreerde stal en wagenhuis van twee traveeën onder een pannen zadeldak, onderbroken door een sleepdak ter hoogte van de schuurdoorrit. Het volume is fasegewijs tot stand gekomen. Het oudste gedeelte wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830.