Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 88078 | Bouwkundig element

Nieuwhof of Buijthuijs

Waterstraat 29-31 (Oostkamp)
Hofstede, opklimmend tot de 18de eeuw. Voormalig buitengoed heden opgesplitst in twee hoeves. Bijhorende boomgaard met ommuring. Nummer 29. Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een verharde oprit en gelegen bij een met gras begroeid erf. Schuur en stal dwars op het boerenhuis. Nummer 31. Monumentaal landgebouw vermoedelijk voorheen gebruikt als stoomkorenmolen.


ID: 88084 | Bouwkundig element

Hoeve De Coupure

Westdijk 18 (Oostkamp)
Kleine, 19de-eeuwse hoeve bestaande uit enkele losse bestanddelen op een met gras begroeid erf met kleine boomgaard. Bakstenen gebouwen onder pannen schild- en zadeldaken. De oorspronkelijke erftoegang ligt aan de kasteeldreef tussen vrij hoge bakstenen hekpijlers die een beukenhaag flankeren. Het classicistisch getinte boerenhuis is als enige gebouw gesitueerd aan de oostkant van het Zuidervaartje. Tot op heden behoort het hoevetje tot de eigendommen van de familie d'Ursel en het kasteel Gruuthuse.


ID: 88086 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Laere

Westdijk 20-21 (Oostkamp)
Deze hoeve is ontstaan uit de op verschillende kaarten aangeduide historische hoeve Ter Laere, die in 1897 opgedeeld wordt in twee woongelegenheden met name de huidige nummers 20 en 21. Hun geschiedenis loopt dus parallel tot het einde van de 19de eeuw.


ID: 87739 | Bouwkundig element

Goed ter Priems

Ooigemstraat 8 (Oostrozebeke)
Historische, omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur.


ID: 87781 | Bouwkundig element

Voldershof

Ter Priemstraat 2 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Bebouwing reeds aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1830), op dat ogenblik verpacht aan de "kinderen Devolder". Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard (deels gras en deels grint) erf, toegankelijk via een met grint bedekte oprit. Toegankelijk via een gietijzeren hekken, gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers. Kapelletje in rechterpijler met Mariabeeld in rondboognis met zwartbeschilderde bakstenen omlijsting.


ID: 11710 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dijkzijde 7 (Oud-Turnhout)
Woonstalhuis uit het vierde kwart 19de eeuw of eerste kwart 20ste eeuw, schuur ten noorden en karrenhuis ten oosten met oudere kern.


ID: 11734 | Bouwkundig element

Langsschuur en karrenhuis

Neerstraat 98 (Oud-Turnhout)
Achter recent woonhuis gelegen oude, driebeukige langsschuur van vijf traveeën onder deels gebogen zadeldak; oud gebinte met pen- en gatverbinding, datering "1810" op balk.


ID: 11762 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Steenweg op Sevendonk 28 (Oud-Turnhout)
Oude kasseiweg leidt naar hoeve bestaande uit woonstalhuis met haakse langsschuur, vrijstaand bakhuisje en karrenhuis, kern tot de 18de eeuw.


ID: 27014 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis met tuin en dreef

Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)
Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Onderkelderd bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Grote tuin in landschapsstijl met boomgaard en moestuin, afgesloten door grote bomenrij en fraai ijzeren hekwerk en bakstenen muur. Achterin de tuin gelegen bakstenen tuinhuisje onder zadeldak met windveren.


ID: 27793 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Corpusstraat (Oudenaarde)
Gaaf bewaard boerenhuis, naar verluidt opgericht circa 1882 als woning van kolenhandelaar, schuilgaand achter oorspronkelijk kolenmagazijn, laatstgenoemde eind 19de eeuw aangepast tot tweede woning.