Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 77517 | Bouwkundig element

Watertoren van 1961

Schaakstraat (Brugge)
Watertoren van 1961 met een capaciteit van 1000 m³, ontworpen door architect Jozef Lantsoght (Brugge).


ID: 200772 | Bouwkundig element

Waterput

Sint-Jakobsstraat (Brugge)
Deze neogotische waterput werd in 1902 gebouwd naar een ontwerp van de Brugse stadsarchitect Charles De Wulf. Het is een natuurstenen put, bekroond met een sierlijk en fraai uitgewerkt smeedijzeren hoofdgestel.


ID: 79708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof en ruïne Sint-Leonarduskerk

Sint-Lenardsstraat (Brugge)
De huidige overblijfselen van de voormalige Sint-Leonarduskerk zijn de zuidelijke traptoren en de zuidelijke scheimuur van de westbouw, opklimmend tot tweede helft 12de eeuw. De huidige kerk is een georiënteerd bedehuis aansluitend bij het type van een hallenkerk uit de 17de eeuw. Gele en rode baksteenbouw onder leien zadeldaken. Omringend kerkhof omhaagd door middel van verschillende hagen. Ten westen, kasseien kerkpad, noord-zuid georiënteerd en geflankeerd met dubbele rij leilinden.


ID: 79700 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en tramstatie

Sint-Lenardsstraat 1 (Brugge)
Hoekpand bij het Dorpsplein. Volgens opschrift "OUD GEMEENTEHUIS / TRAM / STATIE / IN DE /" drie zwanen zie weergave van drie zwanen in reliëf. Tevens "WACHTZAAL". Nu in gebruik als brasserie.


ID: 77829 | Bouwkundig element

Watertoren van het type D2

Sint-Michielsestraat (Brugge)
Vrij vervallen watertoren van het type D2, gelegen bij de dienstgebouwen van de N.M.B.S. en opgetrokken in de jaren 1930.


ID: 77522 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Spijker

Spijkersdreef, Spijkerswegel 11-17 (Brugge)
Kasteeldomein met kasteel zogenaamd "De Spijker" met monumentale toegangsdreef, park, oude omwallingen, kasteel, koetshuis, ijskelder met grot en boerderij.


ID: 77840 | Bouwkundig element

Kasteelsite Leyssele

Spoorwegstraat 250 (Brugge)
Voormalige locatie van kasteel Leyssele. Op het einde van de 19de eeuw verbouwd in neo-renaissancestijl. In 1939, opening van een kleuterklas in de oranjerie. In 1954-1955, bouw van een modern schoolgebouw los van het kasteel. In 1962-1963, start met lagere school. Eentonig bakstenen gebouw uit de jaren 1960 met aan het uiteinde een vrij origineel uitgewerkte kapel met betonnen skelet, deels met glas in lood. Aanpalend park is een restant van het voormalige kasteelbos met vijver.


ID: 77850 | Bouwkundig element

Station Brugge met seinhuis

Stationsplein 4-5 (Brugge)
Het huidige, derde Brugse station in Sint-Michiels werd in 1936 gebouwd. Het monumentale gebouw van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge richt zich naar het bij de bouw ontstane Stationsplein. Het gebouw met symmetrische hoofdvleugel van 23 traveeën vormt een goed voorbeeld van modern classicisme. In het dominante hogere middenrisaliet leiden de luifel en de grote vensterpartij de reiziger naar de imposante lokettenzaal. Hier wordt alle aandacht getrokken op de 18m lange muurschildering "Mijn landeken ten eere" van René De Pauw. Horizontale vensterregisters, overkragende luifel, afgeronde hoeken en patrijspoortvensters van het seinhuis verwijzen naar de pakketbootstijl.


ID: 79804 | Bouwkundig element

Station Lissewege

Stationsstraat 16-18 (Brugge)
Stationsgebouw van het type "1895" (gewijzigd type "1881"), opgetrokken in 1906, gelegen op de lijn Brugge-Zeebrugge aangelegd in functie van de nieuwe haven.


ID: 79982 | Bouwkundig element

Herdersbrug

Stationsweg (Brugge)
De oorspronkelijke brug was een ontwerp van Charles Piens, ingenieur bij de dienst Bruggen en Wegen. De constructie was in staal uitgevoerd en het loopvlak kreeg een afwerking met planken. De brug bestond uit twee delen: de eigenlijke draaibrug, waarbij de spil op een bakstenen pijler rustte en een vaste brug die op een tweede pijler rustte.