Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 27190 | Bouwkundig element

Laatclassicistische stadswoning

Kattestraat 8 (Oudenaarde)
Lijstgevel met laatclassicistische ordonnantie en latere bekleding in een hardsteennabootsing, drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, mogelijk met oude kern. Symmetrisch uitgewerkte voorgevel met attiekbekroning en centrale siervaas, gemarkeerd door licht uitspringende zijrisalieten.


ID: 27248 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie voor Teken-, Schilder- en Bouwkunst

Markt 35 (Oudenaarde)
Classicistisch gebouw opgericht in 1780-83 naar ontwerp van architecten Ph. Van der Meersch en A. Van den Hende, oprichters van de academie in 1773. Onder leiding van architect M. Stoop herinrichting als stadsbibliotheek met toevoeging van een kelder- en zolderverdieping van 1988 tot 1993. Voorgevel van drie traveeën volledig opgetrokken uit hardsteen van Feluy, met centrale rondboogpoort in gebosseerde onderbouw. Bovenbouw geaccentueerd door zijrisalieten met zuilen in kolossale Korinthische orde.


ID: 27227 | Bouwkundig element

Huis De drie Duiven

Markt 6 (Oudenaarde)
Huis De drie Duiven, reeds gekend in begin 16de eeuw. Lodewijk XVI-voorgevel van drie bouwlagen onder mansardedak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Lijstgevel met bepleisterde en geschilderde bovenverdieping boven een pui van arduin, horizontaal gemarkeerd door arduinen lijsten en verticaal geaccentueerd middenrisaliet van twee traveeën onder gebogen fronton.


ID: 27644 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Materplein (Oudenaarde)
Eerste vermelding van een kerk te Mater in 998 toen Arnulf, markgraaf van Valencijn, de kerk schonk aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Tegenwoordige kerk, opgericht in 1780-1783 naar ontwerp van 1780 van L. De Villegas, bouwkundige van de Gentse Sint-Pietersabdij, op de plaats van de kleinere parochiekerk. Landelijke parochiekerk typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw, met sober exterieur en neoclassicistisch interieur.


ID: 27339 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Nederstraat 74, Tacambaroplein 11 (Oudenaarde)
Beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Hoogstraat en de Nederstraat, verbouwd in 1837 door drukker Ch. Ronse, oprichter van de Gazette van Audenaerde, naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten. Bepleisterde en geschilderde classicistische voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak.


ID: 27271 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Nederstraat 8 (Oudenaarde)
Laag, tegen de lakenhal gebouwd 18de-eeuws huis van vier traveeën en twee bouwlagen vooraan onder mansardedak met houten dakkapellen, voorheen op de fries gedateerd 1776. Verankerde, bepleisterde en geschilderde lijstgevel met gemarkeerd middenrisaliet van twee traveeën onder driehoekig fronton met oculus.


ID: 22658 | Bouwkundig element

Pastorie, nu gemeentehuis

Gildenstraat 1 (Oudsbergen)
Pastorie der norbertijnen, thans gemeentehuis, omgeven door een tuin met resten van de vroegere omgrachting. De pastorie wordt toegeschreven aan Grégoire Godissar, lekenbroeder van de Abdij van Averbode. Alleenstaand classicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen schilddak, uit de 18de eeuw.


ID: 72433 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ophovenstraat 6 (Oudsbergen)
Imposante dorpswoning van circa 1775, in classicistische stijl. Breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en mogelijk oorspronkelijk één, thans twee traveeën onder mank wolfsdak.


ID: 80390 | Bouwkundig element

Herberg De Trapkens

Napoleonweg 80 (Pelt)
Aan de staatsbaan gelegen voormalig tolhuis, later herberg, genoemd naar de hoge stenen steektrap, en thans woning; in Lodewijk XVI-stijl nog tijdens het ancien régime circa 1780-1794 opgericht.


ID: 134757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Dael

Hondzochtstraat 62-66, 62A (Pepingen)
Classicistisch landhuis uit de 18de eeuw met hoeve en bijgebouwen, aangepast in de 19de eeuw, omgeven door een riant, kunstmatig 'rivierlandschap', één van de oudste landschappelijke parken van België, gecreëerd circa 1800.