Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 91137 | Bouwkundig element

Mariakapel

Beekstraat (Kortemark)
Mariakapel op rechthoekig grondplan. Dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Witgeschilderde gecementeerde baksteenbouw, onder zadeldak (rode mechanische pannen). Korfboogportaal met houten vleugeldeur.


ID: 91282 | Bouwkundig element

Mariakapel

Bovekerkemolenstraat (Kortemark)
Mariakapel oorspronkelijk daterend van 1821 en recent (na 2000) herbouwd samen met de naastgelegen hoeve. Gelegen op de hoek van de Steenstraat, naast de voormalige erftoegang. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (mechanische pannen) met bekronend kruis.


ID: 91140 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Brouckstraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Vlakbij de "hoeve Posthoorn" of "hoeve Ampe" gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1901 door de bewoner van de hoeve, burgemeester Hippoliet Ampe (1896-1914). Volgens de literatuur bouwt hij de kapel pas in 1906 ter nagedachtenis van zijn in dat jaar overleden vrouw. De oorspronkelijke kapel is niet gecementeerd.


ID: 90954 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Edewallestraat (Kortemark)
Roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, zadeldak (blauwe mechanische pannen). Voorgevel als gecementeerde tuitgevel met schijnvoegen, kruisbekroning. Spitsboogportaal.


ID: 91157 | Bouwkundig element

Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel

Edewallestraat (Kortemark)
Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw onder zadeldakje (rode mechanische pannen) boven gecementeerde plint. Dubbel, horizontaal uitspringend lijstje van grijze klompjes aan weerszijden van de deur.


ID: 91159 | Bouwkundig element

Mariakapel

Edewallestraat (Kortemark)
Mariakapel circa 1978 gebouwd ter vervanging van een vorige kapel. Gele baksteenbouw op rechthoekig grondplan, onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met ijzeren kruis op nok. Rondboogportaal.


ID: 90955 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Galgestraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, zou dateren van circa 1945. Gelegen bij erftoegang van verbouwde hoeve met bewaarde boomgaard. Bakstenen kapel onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Voorgevel in bruine sierbaksteen opgevat als puntgevel met aandak, in het gevelveld witgeschilderd vlak met opschrift: "OLV VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND BID VOOR ONS".


ID: 91166 | Bouwkundig element

Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel

Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel op de hoek met een landweg. Volgens het kadaster gebouwd in 1884. Rechthoekig gebouwtje onder onder zadeldak (rode en grijze Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor ontlastingsboog, druiplijst, horizontale belijnende band en omlopende muizentandfries. Puntgevel met rondboogportaal boven sokkel.


ID: 91167 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd circa 1910. Rode baksteenbouw onder overkragend zadeldakje (rode mechanische pannen) met gekartelde windplank en bekroond door smeedijzeren kruis. Spitsbogige deuropening onder druiplijst, erboven cartouche met zwarte letters op witte bepleistering "O.L.V./ B.V.O." Zijgevels met kleine spitsboogvensters onder druiplijstje. Bewaard houtwerk van blauwbeschilderde deur en windplank.


ID: 91207 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Handzamestraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost. De kapel is vermoedelijk gebouwd door Pieter Joannes Pattyn (1794-1864), geneesheer te Handzame. Enerzijds is het een gedachteniskapel voor de voorouders van de familie Pattyn (zie gedenkplaten). Anderzijds wordt er gebeden om bijstand bij ziekten en rampen, in het bijzonder dient men er tegen 'nagelkoppen' of pijnlijke zweren. Tijdens het bidden werpt men een handvol nagels door het hekwerk voor het Mariabeeld.