Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 32790 | Bouwkundig element

New Zealand Memorial Park

Nieuw Zeelandersstraat (Mesen)
Het New Zealand Memorial Park is een site met gedenkteken, opgericht ter herinnering aan de Nieuw-Zeelandse divisie. Het gedenkteken werd onthuld in 1924.


ID: 32787 | Bouwkundig element

Messines Ridge British Cemetery met Memorial to the Missing

Nieuwkerkestraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van Ch. Holden en W.C. Von Berg. De begraafplaats omvat een gedenkteken voor vermiste Nieuw-Zeelanders, bestaande uit een rotonde met een 'Cross of Sacrifice' en de namen van de vermisten ingebeiteld, evenals een schuilgebouw op de begraafplaats zelf, met een galerij met colonnade van pseudo-Dorische zuilen. De ommuurde begraafplaats bevat verder nog een 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 89987 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Achtste Linielaan (Meulebeke)
Gedenkteken voor de militaire slachtoffers van de 9de Compagnie van het 8ste Linieregiment - Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de oorlog ter herdenking van de gesneuvelde manschappen van de 9de Compagnie van de 8ste Linie van het Belgische leger, die zich bij de "Slag om Meulebeke" op 26 en 27 mei 1940 over een breedte van 500 meter langs de spoorlijn heeft ingegraven om het Duitse leger tegen te houden.


ID: 89993 | Bouwkundig element

Freinetschool De Koorddanser

Baljuw Vermeulenstraat 1 (Meulebeke)
Freinetschool "De Koorddanser", ingericht in 2007 als tweede vestiging van de Tieltse Freinetschool "Het Reuzenhuis" in de voormalige basisschool van het gemeenschapsonderwijs "Beukenhof".


ID: 90036 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Goethalsplaats (Meulebeke)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten - Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht op de plaats van de 17de-eeuwse herberg "De Swaene" in opdracht van het gemeentebestuur naar ontwerp van G. Delafontaine (Dentergem); plechtig onthuld op 22 juni 1924 door kanunnik Mahieu. 


ID: 90074 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Karel van Manderstraat (Meulebeke)
Gemeentelijke begraafplaats, aangelegd in 1806, verruimd en heraangelegd in 1890 en recent uitgebreid.


ID: 90067 | Bouwkundig element

Brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.


ID: 90108 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de militaire slachtoffers

Marialoopplaats (Meulebeke)
Links van kerkhof, gedenkteken voor de militaire slachtoffers - Eerste en Tweede Wereldoorlog, opgericht naar ontwerp van architect Albert Crop (Meulebeke).


ID: 90123 | Bouwkundig element

Beeld van Karel van Mander

Markt (Meulebeke)
Beeld van Karel van Mander, opgericht aan de noordzijde van het gemeentehuis door de in Meulebeke woonachtige kunstenaar Rik Vermeersch (Kortrijk, 1949) (gesigneerd) en onthuld op 5 juli 2003.


ID: 90126 | Bouwkundig element

Gedenksteen Prijs Arthur Olivier

Markt (Meulebeke)
Gedenksteen opgericht aan de noordoostzijde van de kerk ter herinnering aan de toekenning van de Prijs Arthur Olivier aan de gemeente Meulebeke door het Provinciaal Tuinbouwcomité in 1968.