Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 12863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Theobalduskapel

Tilburgbaan 69 (Brecht)
Laatgotische Sint-Theobalduskapel met opgaande eiken en omgeven door weiland, uit 1613.


ID: 135337 | Landschappelijk geheel

Valleien van Itterbeek en Eetsevelderbeek van Gruitrode tot Opitter

Bree, Opitter (Bree), Gruitrode, Neerglabbeek (Oudsbergen)
De Itter en haar zijbeken sneden smalle valleien uit in het Kempens Plateau. Landschappelijk vormt de Itterbeek ook de overgang tussen het landbouwgerichte noordwesten en de Solterheide ten zuidoosten. Hoewel de oorspronkelijke heide daar is verdrongen door naaldbossen en akkers, worden in wegbermen, kapvlakten of brandgangen toch heiderelicten teruggevonden. Noordwestelijk, op de Nijsenberg en de Steenberg, voeren velden en weiden de boventoon, waartussen verspreide hoeves staan en loofbosjes voorkomen. In Opitter lagen niet minder dan vier watermolens. Vlakbij ligt nog het park Itterdal, in landschappelijke stijl, met merkwaardige boomsoorten, een vijvercomplex en vele bloemrijke delen. Guitrode kent ook een gave dorpskern met onder andere de Sint-Gertrudiskerk en een commanderij van de Duitse Orde.


ID: 135296 | Landschappelijk geheel

De Brand

Tongerlo (Bree), Kinrooi (Kinrooi), Neeroeteren (Maaseik)
De omgeving rond de Brand is gelegen in het grensgebied van de gemeenten Bree, Kinrooi en Maaseik. Ten noorden loopt de Itter- of Tongerlose Beek als een centrale as doorheen het gebied. Ten westen liggen op de Itter twee watermolens: de Keyaertmolen en Galdermansmolen. Het zwak tot zeer zwak golvend microreliëf is gevormd in een laag dekzand. Omwille van het zwak reliëf en de daarmee gepaard gaande gebrekkige ontwatering is het gebied van nature drassig. De langgerekte, smalle vennen ten noordoosten, Batven en Deunsven, ontstonden in bestaande beekdepressies. Om het gebied te ontwateren en in cultuur te brengen werd een veelheid van grachten en meestal kunstmatige zijbeken aangelegd. De site van het kasteeldomein De Oude Kuil is gevestigd op een drogere duinrug. Het relict-bocagelandschap wordt gekenmerkt door een fijnmazige mozaïek van graslandpercelen, brede houtwallen, houtkant


ID: 71031 | Bouwkundig element

Gietijzeren kruis

Heuvelstraat (Bree)
Smeedijzeren kruis met gietijzeren crucifix uit het vierde kwart van de 19de eeuw, op hardstenen sokkel, bij een oude eik.


ID: 300156 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindes bij Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Kerkstraat (Bree)
Rond de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust uit 1904 werd een kapelhof met gekandelaarde lindes aangelegd.


ID: 70788 | Bouwkundig element

Hoeve

Kerkstraat 3 (Bree)
Hoeve met oude vestiging, als tweeledige hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77. Het huidige gebouw is de noordelijke vleugel van de tweeledige hoeve; het dienstgebouw aan de zuidelijke zijde verdween in de jaren 1970-80. De behouden aanbouw is ouder dan het woonhuis, mogelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86034 | Bouwkundig element

Smeedijzeren kruis

Nijsenbergstraat (Bree)
Smeedijzeren kruis met beschilderd gietijzeren crucifix op een hardstenen sokkel. Het staat onder een lindeboom bij het thans volledig verbouwd Kieskeshof.


ID: 86035 | Bouwkundig element

Hoeve Straeterhof

Straterhofweg 1 (Bree)
Voor het eerst vermeld in 1694. De huidige hoeve is er één met losstaande bestanddelen. De oude hoeve werd vervangen door een langgestrekt gebouw van 1928.


ID: 308020 | Landschappelijk element

Oostendse vaart tussen Brugge en Plassendale

Brugge, Jabbeke, Oudenburg (West-Vlaanderen)
De Oostendse vaart is een in hoofdzaak tijdens de eerste helft van de 17de eeuw gegraven kanaal tussen Brugge en Oostende. Het segment tussen Brugge en Plassendale werd gegraven in de bochtige bedding van de Ieperlee(t), een middeleeuwse scheepvaartverbinding tussen Ieper en Brugge. Op het kanaalsegment liggen meerdere vaartgehuchten. De vaartdijken zijn nog grotendeels beplant met opgaande bomenrijen van populier.


ID: 304638 | Landschappelijk element

Haesebrouckdam

Assebroek (Brugge)
In de Assebroekse Meersen loopt parallel met de Hoofdsloot een onverharde weg. De weg ligt op de dijk naast de sloot en wordt aangeduid als Haesebrouckdam. De weg op de dam is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken tot aan de kruising met een zijtak van de Van Praetbeek. Het vervolg van de weg loopt tussen twee sloten en wordt gemarkeerd door een rij populieren langs de ene kant en een rij knotwilgen langs de andere kant. De weg biedt open zichten op de uitgestrekte meersen en komt uiteindelijk samen met de asfaltweg Zwarte Paard die naar het gehucht Vliegend Paard leidt. Het slotennetwerk werd aangelegd in functie van de meersen en de dammen deden dienst als wegen ter ontsluiting van dit graslandcomplex.