Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 88944 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beelkens 5 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen met name een boerenhuis, een stal en een schuur. Volgens het kadaster wordt in 1859 een kleine woning afgebroken en vervangen door huidige hoeve.


ID: 89156 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Berendonkstraat 15 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778 als site met drie vrijstaande gebouwen in een losse opstelling en achterliggende tuin. Het huidige uitzicht is het resultaat van een verbouwing uit de jaren 1970. Behouden volume met nieuwe invulling en aanpassing van de muuropeningen en gedeeltelijk vernieuwd gevelparement. Schuur, verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen tussen bakstenen puntgevels met centrale dwarsdoorrit.


ID: 89158 | Bouwkundig element

Hoeve Roedervelde

Berendonkstraat 23 (Beernem)
Historische hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd erf. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, een gelijkaardig volume staat reeds afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. De huidige configuratie dateert volgens het kadaster van 1928. Vrijstaande dwarsschuur van rode verankerde baksteen, staat ook weergegeven op de kaart van Ferraris.


ID: 89163 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Beverhoutsveldstraat 14 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype met voorliggend onverhard, deels begraasd erf.


ID: 89167 | Bouwkundig element

Hoeve Ide

Beverhoutsveldstraat 47 (Beernem)
Historische hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met aanwezigheid van de mestvaalt, ten oosten van de schuur gelegen. Opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830 als een tweewoonst, linker woning opmerkelijk kleiner dan rechterwoning, met bijhorende stal, bakhuis en landgebouw. Eénmaking van de woning in 1860.


ID: 89169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blind Ezelstraat 4 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen L-vormig ingeplant op een deels omhaagd perceel toegankelijk via een hekken in buisstaal. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: op het primitief kadasterplan van 1830 opgetekend als vrijstaand woonhuis met parallelle schuur. In 1969 volgt een ingrijpende verbouwing waarbij de oude schuur wordt afgebroken en aan het woonhuis wordt een dwarsvleugel gebouwd.


ID: 89201 | Bouwkundig element

Hoeve 't Fonteintje

Bruggestraat 170 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De huidige gebouwenconfiguratie, met uitzondering van de schuur aan de straatzijde, staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. De huidige schuur werd volgens het kadaster gebouwd in 1878. Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels met schouderstukken en aandaken, gedateerd 1732. Vrijstaande stal, gaat zeker terug tot de 18de eeuw.


ID: 89203 | Bouwkundig element

Hoeve Wijngaerde

Bruggestraat 172 (Beernem)
Historische hoeve, toegankelijk via een lange dreef; vooraan pijlerkapelletje. Voorliggende weilanden aan de straatzijde afgezoomd met een meidoornhaag. Boerenwoning, heden met nieuw gevelparement: drie linkertraveeën zijn een overblijfsel van een ouder gebouw, afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. In 1875 wordt het volume uitgebreid. Schuur uit 1875 en centraal gelegen hondenhok met ronde plattegrond en conisch dak.


ID: 89205 | Bouwkundig element

Land- en tuinbouwschool

Bruggestraat 190 (Beernem)
Site bestaande uit twee schoolgebouwen opgetrokken begin jaren 1980 en bijhorende ruim serrecomplex en proeftuinen. Betonskeletbouw met ruime glaspartijen onder zinken dak.


ID: 89210 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bruinbergstraat 16 (Beernem)
Kleinschalige hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Staat weergeven op een pre-kadastraal plan van circa 1809 en op het primitief kadasterplan van circa 1830 als woonhuis met geïntegreerde stal, een parallel vrijstaand landgebouw en een bakhuis.