Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 35970 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ganzendries

Brugdreef, Wellingstraat 5-7 (Destelbergen)
Oorspronkelijk een buitenplaats met min of meer vierkante omgrachting. Rechthoekig bakstenen kasteel met neoclassicistische inslag. Jaartallen 1714-1900 op een gevelsteen boven de torendeur. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder afgeknot schilddak. Koetshuis met rondboogvormige doorgangen naar de achterliggende deels ommuurde vroegere moestuin. Ten noorden bakstenen hondenhok onder zadeldak en hondenren. Vroegere personeelswoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, uit eind 19de eeuw. Sterk ingeperkt kasteelpark in landschappelijke stijl met waterpartijen in U-vorm en dubbele toegangsdreef.


ID: 35768 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dries 57 (Destelbergen)
Hoeve met ijzeren toegangshek aan ronde, betonnen hekpijlers naast de schuur. Boerenwoning; één bouwlaag en vier traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen), tussen zijaandaken met muurvlechtingen, uit de 18de eeuw. Latere aanbouwseltjes. Lange bakstenen dwarsschuur met stallen, onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 35677 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Crabbenburg

Eenbeekstraat 32, Zevensterrede 1-5 (Destelbergen)
In 1821-1823 bouw van een buitenplaats door F. Heynderycx, naar ontwerp van de Gentse architect J.B. Van de Cappelle. Licht aangepast en vergroot in 1892. Oorspronkelijk empire buitenplaats met monumentaal karakter, opgevat als een op het zuiden georiënteerde Griekse tempel van drie verdiepingen en drie traveeën met bepleisterde en witgeschilderde gevels. IJzeren toegangshek voor de brug aan vierkante, hardstenen hekpijlers bekroond met een siervaas. Kasteelpark in landschappelijke stijl met beeldbepalende serpentinevijver. Ten oosten van het kasteel, verbonden via een brug over de gracht, liggen de dienstgebouwen van het kasteel: twee personeelswoningen, koetshuis en stallen. Ten noorden hiervan de kasteelhoeve bestaande uit enkele losse gebouwen waaronder een woonhuis, stallen en wagenhuis.


ID: 35686 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Groenstraat 7 (Destelbergen)
Boerenerf met ijzeren toegangshek aan twee overhoekse, vierkante, bakstenen hekpijlers. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en vier traveeën met annex van drie traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 19de eeuw.


ID: 35692 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houtstraat 45 (Destelbergen)
Hoeve op de hoek met de Petegemstraat. Deels omhaagd voorerf met boomgaard. IJzeren toegangshek aan twee slanke ijzeren pijlers tegenover het boerenhuis.


ID: 35703 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleingentstraat 23 (Destelbergen)
Boerenhuis ingeplant aan de oostelijke erfzijde straat en een bedrijfsvleugel achterin ten noorden parallel met de straat; één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast in de 19de eeuw.


ID: 301412 | Bouwkundig element

Bedevaartplaats Bergenkruis

Kwadenplasstraat (Destelbergen)
Bedevaartplaats Bergenkruis, gesitueerd aan de zuidkant van de Kwadenplasstraat. Halfronde ommegang van veertien kruiswegtaferelen in half verheven beeldhouwwerk van 1898 gesigneerd J. De Visscher. Voorzijde van de bedevaartplaats afgesloten door ijzeren hekken aan twee decoratief uitgewerkte vierkante bakstenen hekpijlers.


ID: 35706 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve van Kasteel Notax

Kwadenplasstraat 16 (Destelbergen)
Kasteelhoeve van Kasteel Notax, gesitueerd ten noorden van het kasteel. Toegangshek tot het voorerf links aansluitend bij de toegangspoort van het kasteel. IJzeren hek aan twee verschillende, gewitte bakstenen hekpijlers, rechts voorzien van een mijterboogvormig uitgespaard nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje achter ijzeren traliewerk. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën met rechts aangebouwde stallen van drie traveeën, onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar waarschijnlijk zelfs ouder.


ID: 35803 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lovelddreef 4 (Destelbergen)
IJzeren toegangshek tussen gewitte bakstenen hekpijlers naast een aan de straat palende bijbouw van de boerenwoning. Woonhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast. Waarschijnlijk vroeger een tweegezinswoning. Aan de zuidelijke erfzijde: gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met wagenhuis, dwarsschuur en stallen onder zadeldak.


ID: 35897 | Bouwkundig element

Tapijtfabriek N.V. Royal Axminster

Magerstraat 37 (Destelbergen)
Oudste bedrijfsgebouwen gesitueerd in de noordwest-hoek van de huidige bedrijfsoppervlakte, zijdelings grenzend aan de Kerkwegel (ten noordwesten) en achteraan (ten noordoosten) aan het vroeger tracé van de buurtspoorweglijn Gent-Wetteren-Hamme.