Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 31303 | Bouwkundig element

Klooster en schoolgebouw

Alexisplein 15 (Poperinge)
Ten noordoosten van de kerk gelegen klooster en schoolgebouw met een achterliggende moestuin en boomgaard. Klooster uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en schoolgebouw met kapel uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 31446 | Bouwkundig element

Kapel

Blauwhuisstraat (Poperinge)
Kapel, met een omhaagd voortuintje. Georiënteerd zaalkerkje, uit het derde kwart van de 19de eeuw, met neoromaanse inslag.


ID: 30933 | Bouwkundig element

Instituut Heilig Hart en klooster van de benedictinessen

Boeschepestraat 14-16 (Poperinge)
Gebouwencomplex van baksteen gelegen tussen de oostzijde van de Boeschepestraat en de overwelfde Vleterbeek. In 1641 werd dit klooster met school gesticht door benedictinessen afkomstig van Fauquembergues. Na een brand in 1751 werd het kloostercomplex in 1797 verkocht. In 1803 kocht men de voormalige kloostergebouwen en de tuin terug aan. Verdere uitbreidingen en aanpassingswerken in de loop van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 30959 | Bouwkundig element

Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten

Bruggestraat 14, Komstraat 9A (Poperinge)
In 1413 werd het klooster gesticht onder impuls van de adellijke familie de Montmorency, volgens de regel van de orde der penitentie. De zusters legden zich vermoedelijk aanvankelijk toe op de verzorging van pestlijders. Later volgde ook onder meer onderwijs. Dit laatste resulteerde in de uitbouw van het huidige schoolcomplex. Het huidige gebouwencomplex uit de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw is gelegen binnen de driehoek Bruggestraat, Paardenmarkt en Komstraat.


ID: 30982 | Bouwkundig element

Sint-Stanislascollege

Burgemeester Bertenplein 32 (Poperinge)
Het Sint-Stanislascollege is een voortzetting van de vroegere Latijnse school die in de 17de en 18de eeuw in het recollettenklooster in de Gasthuisstraat gevestigd was. Het huidige collegedomein is gelegen in de hoek gevormd door Burgemeester Bertenplein, Deken De Bolaan en Rekhof. Het behoorde vroeger toe aan de familie Mazeman de Couthove. In de 19de eeuw begon men met de huisvesting voor het college op de huidige locatie. Later werd het hele domein met toebehoren aan het bisdom geschonken. De laatste verbouwingen dateren van de jaren 1960.


ID: 31314 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein 't Couthof

Couthoflaan 31, 50 (Poperinge)
Het kasteel ’t Couthof, gebouwd als zomerverblijf in 1763, wordt omgeven door een 19de-eeuws park in landschappelijke stijl, getypeerd door een vijver, graslanden, visuele assen en her en der verspreide tuinornamentiek en -meubilair en gebouwen.


ID: 31039 | Bouwkundig element

Gasthuis

Gasthuisplein 1, Gasthuisstraat 3, 3A (Poperinge)
Oorspronkelijk fungeerde het pand als passantenliedengasthuis onder de leiding van kloosterzusters. Oudst bewaard gedeelte met grosso modo T-vormige plattegrond, omvattend een kapel met kloostergang, een sacristie en een voormalig reftergedeelte. De huidige gebouwen dateren uit het vierde kwart van de 17de eeuw, de 18de eeuw en de 20ste eeuw.


ID: 31396 | Bouwkundig element

Mariakapel

Haringeplein (Poperinge)
Eénbeukige, geel bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder een licht gebogen zadeldak, gelegen aan de bocht van het Haringeplein. Voorpuntgevel met daterende schouderstukken 18-56 en een bekronend kruis met haantje.


ID: 30963 | Bouwkundig element

Kapel van het Tehuis Heilig Hart

Ieperstraat 134 (Poperinge)
Kapel van het bejaardentehuis Tehuis Heilig Hart. De kapel werd gebouwd in 1951 naar ontwerp van architect E. Allewaert.


ID: 31467 | Bouwkundig element

Kerk Sint-Jan

Kapellestraat (Poperinge)
Bedehuis van het gehucht Sint-Jan-ter-Biezen. Kapel gelegen ten noorden van de aanpalende kapelanie met voorliggend moestuintje. Neogotisch zaalkerkje gebouwd tussen 1893-1894 en 1906.