1913 resultaten
ID: 33233 | Bouwkundig element
Beke 4 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek opklimmend tot de 13de eeuw. Typische site met walgracht met mottestructuur en 8-vormige omgrachting. Ver achterin gelegen hoeve met lange populierendreef en fraai ijzeren toegangshek.
ID: 33482 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.
ID: 33576 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteellaan 44-46, St. Annadreef 4 (Lievegem)
Gelegen in een omgracht park met fraaie ijzeren toegangspoort tussen arduinen pijlers met vaasbekroning, oorspronkelijk L-vormig kasteel misschien daterend uit de 16de eeuw, door sloping van een vleugel midden 19de eeuw herleid tot een onderkelderd rechthoekig blok met bepleisterde gevels onder een schilddak. Ten westen van het kasteel, dienstgebouw met rondboogarcade van negentien traveeën.
ID: 33274 | Bouwkundig element
Koudekeuken 3 (Lievegem)
Thans nog hoeve met toegangsdreef vanuit Koudekeuken en weg vanuit de Zoutweg, met woonhuis ten noorden en grote schuur ten oosten van het begraasde erf.
ID: 33614 | Bouwkundig element
Rapenburg 9 (Lievegem)
Het Hof van Rapenburg is een nog deels omgrachte grote pachthoeve, omringd door akkers en weilanden. De hoeve is bereikbaar via een populierendreef. De gebouwen van de hoeve met losse bestanddelen dateren voornamelijk uit het eerste kwart van de 18de eeuw.
ID: 302850 | Landschappelijk element
Sportstraat, Vellare (Lievegem)
Parallel met de Warandestraat verbindt de dreef de Sportstraat met Vellare. Het is een eikendreef bestaande uit opgaande bomen en met een lengte van circa 533 meter en flankeert het kasteeldomein van Lovendegem langs de oost-zuidzijde.
ID: 131439 | Landschappelijk element
St. Annadreef (Lievegem)
Dreef bestaande uit oude opgaande tamme kastanjes. De bomen hebben zware omtrekken en zijn mogelijks bij de 200 jaar oud. Ook al zien we dat het een oude dreef betreft, de huidige inplanting van de dreef komt niet overeen met de intekening op de oude kaarten (Popp, Vandermaelen en de Atlas der Buurtwegen). Mogelijks heeft een landmeter zich vergist bij het opmaken van de eerste kadasterkaarten en is men die fout blijven overnemen (ook op de Vandermaelenkaart). Recente kadasterkaarten vermelden de juiste intekening van de dreef.
ID: 33313 | Bouwkundig element
Stuiver 36 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek, van grafelijke oorsprong, teruggaand tot de grote 13de-eeuwse ontginningen. Typische site met walgracht en mottestructuur. Heden nog ver achterin gelegen hoevegebouwen, op nog deels omgracht erf toegankelijk via een lange dreef en ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers. Woonhuis in kern minstens opklimmend tot de 15de eeuw. Verder nog een schuur en stallen uit 1877 en een deels vernieuwde schuur met noordelijk deel vermoedelijk opklimmend tot begin 15de eeuw.
ID: 33312 | Bouwkundig element
Stuiver 43-44 (Lievegem)
Oorspronkelijk omgracht pachthof van de abdij van Zoetendale, gesticht in 1215 te Maldegem, vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw. Achterin gelegen woonhuis met mooie toegangsdreef van rode beuken en omhaagde voortuin. Voormalige grote schuur onder zadeldak (nu bij nummer 43).
ID: 135011 | Landschappelijk geheel
Gierle (Lille), Vosselaar (Vosselaar)
Het Grotenhoutbos is een relict van het domaniaal bos dat als jachtgebied diende voor de hertogen van Brabant. Dit bosdomein is nu een uitgstrekt, aaneengesloten, door indrukwekkende dreven doorsneden, bosrijk gebied in een gaaf en open landbouwgebied. Het is het enige oud boscomplex van die grootteorde in de Kempen dat minstens sinds de middeleeuwen aanwezig is gebleven. In de 17de eeuw werd in het Grotenhoustbos, als één van de eerste gebieden in de zuidelijke Nederlanden, gestart met het zaaien van grove dennen.