Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 304615 | Landschappelijk element

Lange Zaagmorteldreef

Oedelem (Beernem)
De Zaagmorteldreef is een onverharde dreef die parallel loopt met de Torredreef en de Zuiddambeek oversteekt. De dreef wordt minder frequent gebruikt en is deels vergrasd. De dreef werd langs weerszijden beplant met een geschrankte rij jonge opgaande eiken in het kader van de aanplant van een Geboortebos in 2004. langs enkele weilanden staan nog oude knotwilgen als relict van de historische perceelsrandbegroeiing. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304618 | Landschappelijk element

Doorsteekweg naar Beverhoutsveld

Oedelem (Beernem)
Naast een woning aan de Akkerstraat leidt een onverharde landbouwweg naar de achterliggende landbouwpercelen. De weg slingert zich tussen weilanden die afgeboord zijn met dikke knotwilgen en biedt open zichten rondom. Uiteindelijk komt de weg uit bij een boerderij en sluit aan op de oprit naar het erf vanuit de Beekstraat die ook langs een historische hoeve passeert. Deze onverharde weg vormt de historische verbinding tussen het gehucht 'Bickstraete' en de uitgestrekte heide van het 'Beverouts Veldt'. De weg vermeed de centrale weg door de heide en tevens verbindingsweg naar Oedelem, wat de nodige verkeersdrukte met zich meebracht, maar bood een alternatieve route die rechtstreeks naar de heide leidde. Voor de hoeves die langs deze weg waren ingeplant bood de weg ook een directe aansluiting op de hoofdweg naar het zuiden.


ID: 304620 | Landschappelijk element

Haversmeerdreef

Oedelem (Beernem)
Loodrecht op de Lekkerdreef is een korte half verharde dreef aangelegd die tot aan de Beekstraat leidt. De dreef met grindlaag is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken, ter vervanging van de oorspronkelijke populieren. Naar de Beekstraat toe is de weg verhard met kasseien. De Haversmeerdreef loopt parallel met de Langedreef en vormt een doorsteek naar de Beekstraat richting Oedelem.


ID: 304621 | Landschappelijk element

Tussenweg Beverhoutsveld

Oedelem (Beernem)
Een smalle onverharde wegel verbindt twee parallelle dreven die het Beverhoutsveld doorkruisen van noord naar zuid. Deze tussenweg is slechts langs één zijde beplant met een rij opgaande populieren in tegenstelling tot de dreven. De grasweg is loodrecht ingeplant op de twee dreven en volgt de perceelsgrens tussen twee akkers. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland en dreven. De tussenweg werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven en wegen aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304631 | Landschappelijk element

Molendreef

Oedelem (Beernem)
Van op de Veldkapellestraat leidt een kaarsrechte dreef zuidwaarts. De dreef loopt parallel met de Langedreef en komt uit bij de voormalige Oranjemolen aan de Beekstraat. Het betreft een half verharde dreef die naar de hoofdbaan toe deels verhard is met kasseien. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken ter gelegenheid van de aanplant van een Geboortebos in 2006. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilanden. Langs de weilanden staan nog knotwilgen als relicten van de historische perceelsrandbegroeiing. De Molendreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304632 | Landschappelijk element

Parallelweg Molendreef

Oedelem (Beernem)
Van op de Veldkapelstraat leidt een landbouwweg naar het zuiden. De aardeweg loopt parallel met de Molendreef en maakt een scherpe hoek van 90 graden om met deze dreef samen te komen. Waar de weg afbuigt staat bij twee knotpopulieren een monument ter herdenking van de Slag op het Beverhoutsveld in 1382. Rondom zijn er open zichten op de omringende percelen akker- en weiland en de overige dreven. De dreven werden aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304637 | Landschappelijk element

Paralleldreef met Peendreef

Oedelem (Beernem)
Van op de Beverhoutstraat leidt recht tegenover de oprit naar de Hommelbroekhoeve een smalle dreef naar het Beverhoutsveld. Deze kaarsrechte dreef is half verhard en langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren. De dreef kruist de Groot Heetdreef waarna de wegbeplanting niet meer uit populier bestaat maar uit jonge opgaande eiken. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilandpercelen. De dreef komt uit bij de samenkomst van de Hoofdsloot en de Groenstraatbeek. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De dreef loopt parallel met de Peendreef en getuigt duidelijk van een systematische aanleg.


ID: 304641 | Landschappelijk element

Trambedding lijn Ver-Assebroek - Oedelem

Oedelem (Beernem), Assebroek (Brugge)
Vlakbij het kerkhof van Ver-Assebroek loopt een half verhard fietspad dwars door de meersen en tussen de knotwilgenrijen ten noorden van het St.-Trudoledeke. De weg is aangelegd op een dam en biedt open zichten op de omliggende graslanden van de Assebroekse Meersen. De weg passeert een populierendreef en buigt vervolgens af naar het zuidoosten om aan te sluiten bij de weg Zwarte Paard naar het gehucht Vliegend Paard. In de tweede helft van de 19de eeuw werden doorheen het meersengebied twee spoorlijnen aangelegd: de tramlijn van Ver-Assebroek naar Oedelem en de treinlijn Brugge - Maldegem - Eeklo. Beide lijnen werden een paar decennia terug opgegeven en opgebroken maar de beddingen kennen nog een gebruik als recreatief pad. Deze oude tramweg vormt nu een groene verbinding tussen Ver-Assebroek en Vliegend Paard.


ID: 88937 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Aardappelstraat 14 (Beernem)
Hoekpand bij Warande, met een dubbelhuisopstand van vier traveeën en een geïntegreerde staltravee. Eénlaagsvolume met verhoogde begane grond onder pannen zadeldak.


ID: 88936 | Bouwkundig element

Villa

Aardappelstraat 9 (Beernem)
Vrijstaande woning vermoedelijk gebouwd in de jaren 1930. Oranjerode bakstenen lijstgevel waarvan de linkertraveeën zijn voorzien van een puntgevel. Op de begane grond erkeruitbouw. Voortuin afgesloten met een laag bakstenen muurtje.