Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 1831 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Heindonk

Dorpsplein 1 (Willebroek)
Oorspronkelijk kapel van het augustinessenklooster, in 1856 verbouwd tot gemeentehuis, gemeenteschool en onderwijzerswoning, sinds 1976 in gebruik als ontmoetingscentrum. Ten noorden aansluitend kerkhofje.


ID: 1830 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Mechelsesteenweg 129 (Willebroek)
Georiënteerde neogotische kerk met ouder koor omgeven door een omhaagd kerkhof. Zwaar beschadigd in 1914 werd de kerk in 1922 gereconstrueerd naar ontwerp van E. Careels.


ID: 205511 | Bouwkundig element

Begraafplaats bij de Sint-Joriskerk

Beernemsteenweg (Wingene)
Begraafplaats bij de Sint-Joriskerk, volledig omhaagd met haagbeuk waarin een smeedijzeren hek staat tussen gietijzeren pijlers als toegang. Hoofdzakelijk recente graftekens met behoud van enkele gietijzeren kruisen, arduinen interbellumgraftekens, bronzen bas-reliëfs en ornamenten.


ID: 205526 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Beernemstraat (Wingene)
Omhaagde begraafplaats, fasegewijs tot stand gekomen. Het oudste gedeelte dateert van circa 1807. De begraafplaats wordt getypeerd door een centrale as waarlangs onder meer een Belgisch militair ereperk en familiegrafkelders van belangrijke Wingense families liggen, eindigend bij een calvarie.


ID: 205606 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Keukelstraat (Wingene)
Begraafplaats sinds 1921 met toegang ten noorden van de kerk. De rechthoekige begraafplaats is volledig omzoomd door een haagbeukhaag met centrale dreef van knotbeuken, niet georiënteerde graven, columbaria en grafsteen van de kloosterzusters, recente graven en bronzen bas-reliëfs uit het interbellum.


ID: 206025 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Wingene)
Aangelegd in 1887 en toegankelijk via een dreef van geknotte beuken en ligustrumhaag. De huidige is de vierde begraafplaats, met calvarie en ommuurd perceel. Familiegrafmonumenten van eind 19de eeuw, kruisen in cementrustiek uit het interbellum, gietijzeren kruisen van rond de vorige eeuwwisseling. Strooiweide en columbarium zijn recent.


ID: 28128 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maurus met kerkhof

Elsegemplein (Wortegem-Petegem)
In oorsprong romaans kerkje uit de 12de-13de eeuw met vierkante kruisingstoren uit midden 13de eeuw en verhoogd in de 14de eeuw. In de 15de-16de eeuw werd de kerk uitgebreid met een rechthoekig koor. In 1775 grondig verbouwd tot neoclassicistische kerk met behoud van de romaanse kruisingstoren en het gotische koor. Omliggend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur van 1886 met ingewerkte ommegangkapellen.


ID: 28151 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersstoel met kerkhof

Moregemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde kerk van 1778 naar één van de ontwerptekeningen van 1776 door architect P.M. Morma. Kerk midden gedeeltelijk afgerond ommuurd kerkhof ten oosten van het Moregemplein. Ommegang rond het kerkhof veranderd tot rijweg.


ID: 28179 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Ooikeplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde kerk ter vervanging van vroegere, mogelijks romaanse kerk en ingewijd in 1704. Bedevaartsplaats voor de van oudsher vereerde Heilige Catharina. Driebeukige kerk met eenvoudig rechthoekig grondplan middenin quasi cirkelvormig kerkhof.


ID: 28229 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Petegemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde, in oorsprong driebeukige kerk van de jaren 1290, gelegen in afgerond kerkhof met monumentale grafstenen. Gewitte bakstenen kerkhofommuring en sierlijk ijzeren hek in het westen aan zware rechthoekige bakstenen pijlers met bolbekroning. De driebeukige kerk had tot 1918 een 18de-eeuws voorkomen. Door zware bombardementen in november 1918 brandde de kerk volledig uit en kwamen de interessante laatromaanse-vroeggotische kenmerken van de oude kerk tevoorschijn.